Axis Mundi – Buricul Pământului – Lună nouă în Taur – Mai 2021

Este de-a dreptul încântător cum uneori se întâmplă să se reunească toate condițiile unui moment perfect în timp și să simți pur și simplu recunoștință pentru Aici și Acum. Să nu-ți mai dorești nimic altceva. Mi se întâmplă des asta mai ales așa, în momentele de lună nouă când e potrivit să te așezi cu o coală albă în față și să setezi intenții pe care Luna să le crească mari, să le rodească. Ce să scrii? Ce să-ți dorești, când tot ce-ți vine să faci este să te uiți la tot ce ai și doar să mulțumești? Și totuși nu e întâmplător să trăiești așa o stare când luna este în Taur. Cea mai înaltă vibrație pe care o putem manifesta în Taur este recunoștința, la capătul celălalt al dorinței continue de a avea. Căci a acumula tot felul de comori este una din principalele motivații ale Taurului. Întrebarea este – ce fel de comori? Și, mai ales, ce facem cu ele?

Citesc zilele acestea Eroul cu o mie de chipuri, o carte în care Joseph Campbell ne arată că miturile, deși extrem de variate de la o cultură la alta, au, de fapt, aceeași structură și vorbesc despre călătoria inițiatică a fiecăruia dintre noi, a eroului aflat în misiunea de a viețui și a-și împlini menirea, aici, pe planeta albastră.

Aventura Eroului începe cu o chemare la aventură care, de cele mai multe ori, este înfricoșătoare și presupune a ne avânta dincolo de granițele cunoscute către abis, pădurea întunecată, drumul neumblat.

Deși pare că această chemare vine de undeva din afară, prin aceea că Eroul primește o misiune, ea vine, de fapt, din interior, din centrul adânc al ființei și este dorul sufletului de a deveni Centrul Lumii – axa prin care curge Viața însăși, Harul divin cu care fiecare a fost dăruit încă de dinainte de întrupare.

Axis Mundi este ceea ce leagă cerul de pământ și de lumea de sub pământ, în care Copacul Vieții își răsfiră rădăcinile ramificate. Prin rădăcini urcă seva hrănitoare a pământului, prin ramurile (Mâinile) întinse spre Cer coboară Lumina atât de necesară sufletului. La mijloc se întâmplă viața, pur și simplu. Astfel, Buricul Lumii, Centrul acesta simbolizat în mituri fie de un munte cu vârful îmbrăcat în nori olimpieni, fie de Copacul Iluminării sau de un Templu pe care se spijină cerul, devine un ”simbol al creației continue, misterul conservării lumii prin acel miracol continuu al însuflețirii care izvorăște în interiorul tuturor lucrurilor.”

Însuflețirea aceasta care izvorăște din interior este ceea ce căutăm cu toții în timpul viețuirii noastre pe acest Pământ. Până la o vreme ne ocupăm cu trăitul în afară, cu ochii fizici privind înspre exterior. Dar, mai devreme sau mai târziu, sufletul nu ne mai rabdă și ne cheamă, începem să auzim chemarea din interior și treptat, crește dorința aceasta de însuflețire, de a simți că trăim viața cu entuziasm, ca pe un orgasm cosmic pe care să-l simțim cu fiecare celulă a ființei. Iar asta presupune să avem curajul de a ne aventura către pădurea întunecată, întocmai ca Preafrumoasa Vasilisa, pentru a ne regăsi puterea interioară, darul intuiției, acel ghid interior pe care cei mai mulți îl pierdem încă din primii ani ai vieții.

Călătoria aceasta la finalul căreia Eroul devine Centrul Lumii nu este lipsită de pericole și cel mai mare este acela al pierderii Sinelui în lupta cu Umbra, reprezentată de tot felul de dihănii, balauri, ființe demonice care în mituri și basme nu reprezintă altceva decât aspectele inferioare ale ființei noastre, care, de multe ori, nu trebuie omorâte, ci doar stăpânite, hrănite într-atât cât au nevoie să nu ne devoreze din interior. Căci și Lumină și Întuneric suntem de când e lumea și pământul și ”Lumina luminează în întuneric și întunericul nu a cuprins-o”.

Acum să recapitulăm și să conectăm cu Luna nouă în Taur, adică să sărim din basm cu picioarele pe pământul atât de drag Taurului.

Avem așa:

  • Centrul Lumii – intenția acestei Luni noi – Finding the true Self – ce reprezintă pentru tine centrul lumii? Ce te face să te simți Buricul Pământului? Care este darul tău divin? În ce zonă a vieții tale simți pur și simplu că totul este aliniat și energia vieții curge prin tine? Cât de des ești în acel loc? Centrează-te! Găsește-ți Rădăcinile!
  • Chemarea la aventură – Ascendentul lunii noi pentru România este în Săgetător – Adventure is my middle name – cum ar spune el, Săgetătorul. Dar aventurile în care se lansează Săgetătorul sunt mai ales cele întru cunoașterea autentică, care ne conduc mai ales pe calea spiritului. Pentru că, asemenea unui axis mundi, Centaurul ca simbol al Săgetătorului are trup de animal și e puternic înrădăcinat în viața instinctuală, însă acesta este umanizat de partea de om și tinde către înalt, către divinitate prin arcul cu care acesta țintește spre Cer. În Săgetător vedem drumul întreg al spiritualizării materiei. Așadar, dincolo de intențiile legate de planul material, pe care de cele mai multe ori le setăm cu ocazia momentelor de început, spre ce te mai cheamă sufletul tău? Ce dorințe secrete ții acolo în sertărașul secret al inimii și te sperie să le dai drumul în eter? Uite, îți zic un secret – Luna aceasta nouă e sub bune auspicii – Jupiter și Venus pe numele lor – cei doi benefici. Și Hermes/Mercur, tipul isteț care se ocupa să rezolve toate treburile lui Zeus/Jupiter, este foarte bine aspectat și abia așteaptă să fie pus la treabă. Hai, deschide sertărașul! Ai curaj!
  • Necunoscutul – Mercur este conjunct cu nodul nord – punct astrologic asociat cu menirea, destinul și chiar dacă nu ni se dă un certificat scris când ne naștem cu menirea noastră înscrisă negru pe alb, sufletul nostru o știe, e necesar doar să ne-o amintim. Știi cum se face asta? De fiecare dată când avem curajul să facem un salt în necunoscut, să pășim pe un drum neumblat, să facem ceva nou, suntem cu un pas mai aproape de împlinirea destinului personal. Așa că una din temele acestei luni noi poate fi această provocare a noului, a schimbării, a necunoscutului. Suntem în Taur și Taurul iubește confortul, stabilitatea, siguranța. Dar în Taur este și Uranus, mare iubitor al inovației, Venus, ca stăpână a Taurului este în Gemeni, un semn mobil, iubitor de cunoaștere și adaptabil, iar Ascendentul în Săgetător, despre care deja am scris, este guvernat de Jupiter, aflat în ultimul grad al Vărsătorului – practic îl frige la tălpi să pornească pe ceva drum neumblat – Nebunul din Tarot este arhetipul corespunzător. Nu este o aventură nebunească, inconștientă, aceasta la care suntem invitați acum, ci una bazată pe cunoaștere și experiență, acumulate până acum. Așadar – ce reprezintă acest necunoscut pentru tine? Știi sau urmează să descoperi? Lasă-te sedus!
  • Baba Yaga – ca simbol al Umbrei – Lilith în conjuncție cu Luna nouă, întunericul. Poate că ne place să ne privim în oglinda lumii doar cu aspectele bune și frumoase din noi, poate că, întocmai ca Vasilisa din povestea citată mai sus, căutăm doar să facem pe plac celorlalți, să fim buni, frumoși, conformiști. Doar că iată, astrele se aliniază să ne amintească despre cum asta poate ajunge să ne consume și să ne îndepărteze de drumul nostru. Și atunci focul se stinge și, vrem, nu vrem, avem de pornit în căutarea lui și acolo, în adâncul pădurii, la Baba Yaga acasă, confruntarea cu Umbra poate deveni mult mai înfricoșătoare, dar absolut necesară. Așadar, prezența lui Lilith la această Lună nouă cere să ne îmbrățișăm tenebrele, să ne conținem cu toate ale noastre și să învățăm să ne hrănim din rănile noastre, să ne transformăm durerea în putere. Copacul Vieții se hrănește prin rădăcinile adânc înfipte în întunericul subteran și nu ar supraviețui altfel. Un exercițiu de făcut în acest ciclu lunar: de obicei suntem revoltați și furioși pe părinții noștri, pe cei care ne-au educat, că ne-au limitat și ne-au transmis programe mentale limitative, bazate pe frică. Dar părinții noștri sunt rădăcinile noastre și nu e întâmplare că am nimerit în familiile în care am crescut. Așa că, te întreb: cum îți folosește, cum poți valorifica (suntem în Taur, da? Aici facem profit valorificând resursele disponibile) tot ceea ce ai, inclusiv defectele, limitele, umbrele? Cum le poți pune la treabă? Ești zgârcit? Cum îți folosește asta? Ești timid? Ce poți face cu timiditatea ta? Ești furios? Pentru ce cauză bună poți lupta? Etc. Căci slujind la Baba Yaga cu smerenie și credință, în final primim ca răsplată focul cu care să reaprindem lumina vieții. Iar slujirea acesate nu e nimic altceva decât îmblânzirea demonilor interiori.

Privind de departe, pare că rotirea aștrilor pe cer este o chemare continuă la aventura aceasta a Vieții. Însă nu viața ca supraviețuire, în grijă, limitare, disperare. VIAȚA ca experiență continuă a prezentului, VIAȚA în care pur și simplu devenim, fiecare dintre noi, Buricul pământului, Centrul lumii prin care curge însăși seva divină, energia aceasta miraculoasă a însuflețirii care nu aduce cu sine decât recunoștința de A FI! AICI ȘI ACUM!

Roata vieții se învârte încontinuu, ca o spirală infinită. Luni noi, luni pline, echinocții și solstiții, mesaje care ajung la noi în fel și chip, indiferent că le citim în stele, în cărți sau ni le cântă un cântec. Chemarea este mereu acolo, șoptitoare, îmbietoare și de cele mai multe ori înfricoșătoare. De fiecare dată când o auzim, merită să îndrăznim să mai facem un pas către necunoscut.

Așa că de luna asta nouă în Taur, te provoc să fii Eroul vieții tale – Buricul pământului!

Happy Taurus New moon!

Și un cântec frumos

*Despre Preafrumoasa Vasilisa și simbolurile din acest basm te poți lămuri mai bine citind Femei care alearga cu lupii – cartea revelatoare scrisă de Clarissa Pinkola Estes


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.