Echinocțiul de primăvară – Martie 2022- Să vorbim mai puțin între noi și mai mult cu Dumnezeu

De-a lungul unui an de zile, Soarele călătorește și-și îmbogățește experiența cu energia celor douăsprezece zodii, petrecând câte o lună în casa fiecăreia. Începe în Berbec și termină în Pești. Și apoi reia ciclul și continuă această spirală a vieții la nesfârșit. Echinocțiul de primăvară care se petrece în jurul datei de 20 martie marchează de fiecare dată finalul acestei călătorii și începutul uneia noi. De aceea mai este numit revelionul astrologic. Din punct de vedere astrologic acum începe un nou an, o nouă călătorie.

Este așadar un bun moment să privim în urmă la ce am integrat în ciclul trecut, ce lecții am avut de învățat, ce teste am dat, la ce a fost nevoie să renunțăm și să ne deschidem inimile către experiențele pe care le avem în față.

Informații despre fiecare ciclu ne oferă, printre altele, harta astrologică ce se deschide pentru fiecare moment de echinocțiu, pentru locul de pe glob care ne interesează. Se deschide o hartă pentru momentul exact în care Soarele pășește din Pești în Berbec și, în cazul nostru, pentru București, capitala României. Astfel, avem o hartă astrologică a nașterii unui nou an valabilă pentru teritoriul românesc. Analizând această hartă, putem avea resurse și ghidare pentru acest nou ciclu.

Putem considera Soarele, actorul principal, eroul ce călătorește prin cele douăsprezece zodii, ca fiind atât sufletul poporului, ca entitate comună, cât și sufletul nostru, al fiecăruia, ca entitate individuală care anul acesta are de integrat experiențele indicate de harta echinocțiului. E ca și cum mergem la registratura divină și preluăm documentul cu misiunea anuală.

Acestea fiind stabilite să vedem despre ce vorbește harta echinocțiului de primăvară din Anno Domini 2022.

Axa nodurilor lunare

Axa nodurilor lunare se mai numește axa destinului și este formată din Nodul sud (Karma) și Nodul Nord (Dharma); ne arată de unde venim și unde avem de mers, ce karmă avem de integrat și ce destin avem de urmat. Direcția este așadar dinspre Nodul Sud, care poate fi considerat bagaj karmic dar conține și un pachet de abilități și cunoștințe deja dobândite, înspre Nodul Nord care ne arată în ce sector se cere să ne împlinim destinul, unde să folosim resursele Nodului Sud pentru explorare și dobândire de nouă cunoaștere. Această axă este ca un schelet pe care adăugăm ulterior toate celelalte straturi.

În harta echinocțiului de anul acesta, această axă se așează între Scorpion și Taur, între casa a III-a și casa a IX-a.

Drumul destinic dinspre Scorpion spre Taur presupune drumul de la Marte (guvernator al Scorpionului) la Venus (stăpâna Taurului) și, în mod liric, putem considera că e drumul de la război la pace, de la conflict la armonie, de la competiție și separare la iubire și includere, de la distrugere la creație, conștientizând că Viața cuprinde deopotrivă toate contrariile și că dincolo de acestea există integrare și continuitate.

Este interesant de observat cum jocul acesta Marte – Venus este foarte prezent anul acesta prin faptul că această pereche de aștri guvernează deopotrivă axa nodurilor lunare – Scorpion-Taur, dar și axa echinocțială – Berbec – Venus. Intrând în Berbec, guvernat de Marte, începem călătoria prin cele patru porți ale anului – echinocțiile și solstițiile și la capătul opus echinocțiului de primăvară este echinocțiul de toamnă, în care se face trecerea dinspre Fecioară înspre Balanță – zodia opusă Berbecului, guvernată de Venus.

Oricum ne-am uita, de la Scorpion la Taur, de la Berbec la Balanță, de la Marte la Venus, drumul este unul care implică relațiile, interacțiunea dintre eu și celălalt dar și resursele împărțite, raportul de forțe, intensitatea, pasiunea împărtășită (sau nu), gradul de libertate sau de posesivitate, armonia, iubirea împărtășită, valorile împărtășite, mai ales cele materiale.

Axa nodurilor lunare ca axă a destinului presupune că avem de prelucrat aceste teme în așa fel încât să ne ducă nu înspre distrugere și autodistrugere, ci înspre evoluție. Cum?

Nodul Sud în Scorpion va scoate la suprafață greșeli ale trecutului, situații trecute în care am folosit dizarmonios energia marțiană mai ales. Așa că și la nivel personal dar și la nivel relațional, de grup, societate, vom avea de experimentat mai întâi situații cel mai probabil provocatoare pe teme marțiene: agresivitate, furie, răzbunare, pasiuni necontrolate, grabă, frici, bravadă, mânie, duritate, distrugere, răzbunare, egocentrism demonstrativ, lașitate, competitivitate, violenţă, lipsa încrederii, perversiuni sexuale, devianțe sexuale în general, sadism, impulsivitate, tupeu, impunerea voinței sau lipsa voinței, etc.

Scorpionul este semnul alchimiei și al transformării interioare în cele mai profunde straturi, este un semn intens care lucrează cu emoțiile (semn de apă) în sensul identificării mai ales al dezechilibrelor pentru a le transforma în centri de putere. Așadar, cu nodul sud prin Scorpion avem a ne uita la ce ne doare, la vulnerabilități, la suferințe ale trecutului, la traume din cele mai dureroase, sângeroase, la distrugeri săvârșite în trecut și a vedea cum putem să le integrăm acum, să le vindecăm, să le transformăm în resurse pentru evoluție.

Prin urmare, dacă ne uităm la contextul actual în care vedem atâtea lupte, conflicte, bazate mai ales pe resurse, teritorii, putere, tendința de a deține controlul pentru a avea acces la resurse, putem conștientiza că asta are multă legătură cu această temă scorpionică. Nu era nevoie de distrugere, de suferință, de atâtea milioane de oameni afectați, dar acesta este modul de operare al scorpionului, așa ni se atrage atenția asupra provocărilor cu care avem de lucrat, karma pe care o avem de integrat. Și, dacă e să fim sinceri, se vorbește pe limba noastră – căci în ultimele decade acesta este limbajul pe care am fost educați să îl observăm – cel al fricii, al suferinței, al extremelor.

Fiind un semn de apă, prelucrarea datelor se face la nivel emoțional, așadar și vindecarea tot acolo suntem îndemnați să o operăm. Înainte de a căuta rezolvări în planul fizic, poate este mai indicat să coborâm în tenebrele subcoștientului pentru a identifica scheletele din dulap, fantomele trecutului, traumele care ne țin blocați în cercuri vicioase. Suntem așadar invitați să explorăm mai degrabă cauzele sufletești, emoționale ale conflictelor din planul fizic. Poate că anul acesta vom simți să mergem mai mult și mai mulți la terapii, la psiholog, la șaman, la astrolog, numerolog și orice altfel de vindecători ai sufletului. Să mergem, să plivim, să smulgem din rădăcină buruienile care ne împiedică să fim grădină înfloritoare, fiind încredințați că pic cu pic se face marea și că fiecare acțiune individuală va contribui la schimbarea în plan exterior – social.

Nodul nord în Taur, ca direcție către care suntem ghidați va deveni atunci o consecință firească a acestui proces interior de vindecare și alchimizare a traumelor. Căci plivind în grădina sufletului, vom putea deveni rodnici și roditori, vom găsi loc pentru a ne bucura de viață, de resures, vom învăța și vom vedea armonia, frumusețea și binecuvântările vieții, inimile ni se vor putea umple de recunoștință și ”celui ce are i se va mai da”, așadar vom putea atrage mai multă abundență și frumusețe în viețile noastre. Căci Taurul este despre pământ, despre grădini roditoare, despre natura înfloritoare și armonia cu aceasta. Ne putem imagina lumea ca o grădină a Raiului în care toată lumea trăiește în bună pace, se bucură din plin de abundență în toate domeniile vieții, de iubire împărtășită, de într-ajutorare și bunăvoință? O lume în care nu există bătaie pe resurse pentru că acestea există din abundență, după nevoile fiecăruia, o lume în care nu trebuie să exploatăm nimic și pe nimeni pentru a ne bucura în tihnă de hrană sățioasă, de natură și darurile ei, de iubirea celuilalt. Acesta este tărâmul de poveste al lui Venus ca stăpână a Taurului. Și Venus, în aspectele sale superioare, este despre recunoștință, iubire, armonie, frumusețe, bunăstare, mulțumire, dăruire, integrarea armonioasă în natură.

Așadar, lucrând în plan emoțional pentru a identifica și vindeca aspecte karmice (cauze ale situațiilor din prezent) putem dobândi accesul către armonizarea vieții în plan material, către abundență și bunăstare, găsind soluții sănătoase, inovatoare,  pentru actualele crize legate de resurse. Mai ales că Taurul este energizat acum și de tranzitul de mai lungă durată al lui Uranus, planeta inovației, a revoluției. Ce altceva este posibil? Cum poate fi și mai bine? Ne putem întreba pentru a stimula generarea de noi soluții. Întrebările vor chema răspunsuri și vor duce la inovare!

În harta echinocțiului de primăvară de anul acesta, axa nodurilor lunare se așează între casele III-IX.

Drumul este așadar de la ce știu, ce cunosc, ce informații am accesat deja și le circul în anturaje și vecinătăți înspre ce pot afla, ce cunoaștere pot accesa în afara curții și grădinii mele? Cum îmi pot îmbogăți cunoașterea dincolo de ceea ce știu deja, cum pot avea o perspectivă  mai largă asupra evenimentelor.

Când am văzut axa aceasta a caselor III – IX, mi-a venit în gând îndemnul: vorbește mai puțin pe orizontală și comunică mai mult pe verticală. Casa a III-a este a anturajului și a vecinătății și fiind în legătură cu informațiile și comunicarea, ne putem duce cu ușurință cu gândul la bârfă, vorbăraie inutilă, pălăvrăgeală, bombardamentul acesta de știri care confuzează, derutează și agită mentalul (individual și colectiv). Casa a IX-a este despre sisteme de gândire, despre filosofie și religie, despre legătura cu Dumnezeu și pentru că aici este Nodul Nord, direcția este înspre a ne conecta cu divinitatea, a cere răspunsuri de-acolo în situații de panică și agitație mentală, a ne ruga, a consulta ghizi spirituali, a cere consiliere, a consulta o autoritate, ceea ce considerăm noi a fi o autoritate mai înaltă decât vecina de la scara doi care a auzit nu știu ce la TV. Adică a verifica din mai multe surse, autorizate, veridicitatea informațiilor. Casa a IX-a este casa Adevărului cu A mare – deci va fi imperios necesar să căutăm acest adevăr care ne va scoate din tumultul emoțional în care ne va scufunda nodul sud în Scorpion, în casa a III-a.

Nodul nord în această casă ne va invita anul acesta să căutăm ghizi spirituali autentici, să lucrăm la prelucrarea și reconfigurarea sistemului de valori și credințe după care ne ghidăm viața și fiind în legătură cu pământul și Taurul, poate că vom reintegra valori mai apropiate de legile naturale ale pământului. Putem privi la natură să învățăm de la ea și ne putem reaminti un mod de viață care să curgă armonios și firesc precum curge viața în natură.

Casa a IX-a este în legătură și cu legea și autoritățile – așa că Nodul Nord prin acest sector de zodiac va impune ca teme de lucru inclusiv legi și norme legate de resurse (bani, hrană, combustibili, bunuri și proprietăți, etc.), de natură – vezi plafonarea prețurilor la gaze și energie, vezi recensământul, vezi modul în care criza generată de războiul din Ucraina a dus la mari mișcări de bani, bunuri și alte resurse, ridicând la fileu modul în care ne raportăm la acestea.

Casa a IX-a este și despre străinătate și relații cu străinătatea, așadar, este mai degrabă indicat ca anul acesta să ne ducem direcția înspre lărgirea orizonturilor și la nivel individual dar și la nivel de țară. Cu alte cuvinte este important să avem mereu o viziune mai amplă asupra evenimentelor, să le încadrăm într-un context mai larg decât curtea școlii. Este ca atunci când termini liceul, șef de promoție, într-un orășel de provincie și ajungi la facultate într-un oraș universitar mare, într-o mulțime de oameni în care devii un anonim, dar îți poți aduce contribuția. Poate că la nivel de țară, asta va fi evidențiat prin rolul nostru în cadrul NATO, poate că vom fi împinși să ne asumăm un rol mai amplu, să devenim cumva o autoritate sau să fim în relație cu altfel de autoritate decât cea cunoscută până acum. Nodul nord este mult despre explorarea necunoscutului. Să dea Domnul să fim înțelepți!

Putem să povestim doar despre axa aceasta a nodurilor lunare și să o explorăm într-o mulțime de moduri și ar fi suficient ca informații.

Mai adaug doar că Marte și Venus, ca stăpâni ai nodurilor lunare, sunt împreună în Vărsător, în casa a V-a a hărții, ca o promisiune a integrării celor două capete ale axei destinului, mai ales că Venus în casa a V-a este în bucuria ei. Această poziție este ca un oximoron astrologic – Marte și Venus sunt planete individuale, personale, plasate într-o casă care ne vorbește despre individualitate și proiectele personale, dar în Vărsător, o zodie a grupurilor, preocupată de viața socială și de grup. Cu alte cuvinte, ca să ne fie bine în grup și la nivel de societate e bine să ne vedem de borșul nostru. Căci, pic cu pic se face marea. Casa a V-a este o casă a bucuriei, a proiectelor personale, a hobby-urilor și pasiunilor, a creativității, a copiilor. Așadar, anul acesta, cheia rezolvării axei nodurilor lunare ține de a ne preocupa de propriile pasiuni, de a aduce bucuria în viețile noastre.

Așadar dacă e să facem terapie pentru Nodul Sud din Scorpion, să facem terapie prin artă, sport, creativitate și dacă e să ne rugăm pentru Nodul Nord, să o facem cu incența și credința unui copil.

Axa Ascendent – Descendent

Axa nodurilor lunare este scheletul de care vorbeam mai devreme și care are un fond mai ales spiritual, care se desfășoară cumva într-un plan mai subtil și nu este întotdeauna vizibil în mod direct.

Ascendentul și descendentul implică planul terestru, concret și mai ales dinamica Eu (ASC) – Celălalt (Desc).

Stăpânul Ascendentului este considerat adesea stăpânul hărții și poziția acestuia poate oferi indicații prețioase despre evoluția evenimentelor la modul general.

Din acest punct de vedere, pe harta echinocțiului de anul acesta, România se subscrie unui Ascendent în Fecioară, cu Mercur ca planetă guvernatoare a hărții.

Să le luăm pe rând.

Axa Fecioară – Pești

Este interesant cum echinocțiul de primăvară urmează anul acesta unei luni pline destul de intense în Fecioară, ca o accentuare a necesității integrării energiei acestei zodii.

Ascendentul ne arată cu ce tip de energie avem de lucrat astfel încât să integrăm cât mai eficient temele

hărții. Ceea ce se evidențiază în primul rând este elementul – Pământ, ca și în cazul Nodului Nord din Taur. Pământul este despre necesitatea de a lucra cu resursele materiale, cu planul fizic. Ascendentul în pământ ne invită din nou înspre a ne preocupa de cele necesare traiului în planul concret, material, iar energia Fecioarei ne invită la eficientizare, cumpătare, naturalețe, simplitate. Fecioara analizează contabilicește, caută problemele și le remediază astfel încât să existe o curgere cât mai corectă și firească a energiilor, fără excese și fără risipă.

Am putea considera așadar, că o direcție bună de urmat anul acesta este cea în care să ne preocupăm de o mai bună gestionare a resurselor personale, evitând excesele, eliminând surplusurile, simplificând și eficientizând. Fecioara este zodia curățeniei, așadar, putem să ne înscriem într-un amplu proiect de curățenie la nivel personal, luând în considerare corpul fizic, bunurile și resursele, relațiile, etc. Este anul detox-ului în toate domeniile.

Ce înseamnă naturalețe și simplitate? Sau cum le putem integra? Răspunsul vine tot de la Natură – contemplând procesele care au loc în natură care nici nu agonisește fără măsură, nici nu risipește nimic, ci valorifică totul întru renaștere continuă și viață. Agoniseala nejustificată, umplerea cămării până la refuz, frica de pierdere, de înfometare, atașarea de bunuri și resurse într-un mod obsesiv, bazat pe frică, se prea poate să ducă mai degrabă la pierdere și suferință decât la salvare.

Naturalețea înseamnă și să avem încredere că avem acces la toate resursele de care avem nevoie, în acord cu programul nostru de evoluție și că dacă avem nevoie de mai puțin sau mai mult, în mod sigur vom atrage în viețile noastre fix ceea ce avem nevoie.

Acumularea în exces de teama de a nu rămâne în lipsă nu va face decât să ducă la blocarea fluxului de energie. Ținând locul ocupat, nu permitem fluiditate și deci putem bloca să intre în viețile noastre ceea ce de fapt avem cu adevărat nevoie.

La nivel de Ascendent, avem așadar un prim indicator – anul acesta avem să integrăm în mod armonios energia Fecioarei – ne raportăm cumpătat, eficient, cu naturalețe la resurse. Nici nu agonisim compulsiv, nici nu aruncăm cu banii în stânga și-n dreapta. Bine ar fi ca asta să se întâmple și la nivel de țară.

Dar să vedem ce face Mercur, guvernatorul Fecioarei. Aici lucrurile se complică nițel, căci evoluția nu se face prin dormit pe-o ureche sau culcat pe lauri, ci prin provocări și teste.

Mercur este în Pești la momentul echinocțiului, în cădere și exil totodată, singurul aspect care îl susține totuși fiind conjuncția cu Jupiter, marele benefic.

Mercur reprezintă pricipiul minții raționale, capabile de analiza și sinteza atât de necesare în Fecioară, dar atunci când se află în Pești e ca și cum am încerca să gândim și să luăm decizii corecte, în timp ce cineva ne ține cu capul sub apă.

Imaginea Symbolon pentru această combinație este destul de sugestivă – Mercur în Pești poate fi la fel de ușor de prostit ca la alba-neagra, căci este lipsit de vigilență, dornic de câștig, incitat de joc, lipsit de atenție și de experiența vieții ca un adolescent care iese pentru prima dată de sub influența părinților. Să ne amintim de proaspătul absolvent de liceu care ajunge la facultate într-un oraș mare și nefiind experimentat într-ale vieții este furat în stația de autobuz, căci în naivitatea lui nu știe să-și protejeze bunurile personale.

În traducere, putem considera că anul acesta lecțiile legate de gestionarea eficientă a resurselor de care am vorbit mai sus, se vor face trecând mai întâi prin situații dificile, provocatoare, poate prin pierderi.

Casa a VII-a în care se află Mercur în harta echinocțiului, este casa interacțiunii cu celălalt, fie el partener sau dușman. Și aici intră și hoții. Așadar, este bine ca anul acesta să fim atenți cum lucrăm cu informația, tranzacțiile, ce contracte încheiem, ce vindem, ce cumpărăm, cu cine ne asociem, căci putem cu ușurință să picăm în capcane, să fim păcăliți și induși în eroare sau chiar lipsiți de bunuri. Cum putem preveni astfel de situații? În stilul Fecioară – măsurăm de zece ori și tăiem o dată. Căscăm ochii, citim de mai multe ori, verificăm din mai multe surse informațiile, nu dăm curs știrilor alarmiste, bârfelor, zvonurilor. Cumpănim cum s-ar veni!

Mercur este în conjuncție cu Jupiter. Îmi place să mă uit la combinația aceasta, luând în considerare relația mitologică a celor doi. Jupiter/Zeus era stăpânul Olimpului, reprezentând principiul rațiunii superioare, locul de unde vin ideile bune. Mercur/Hermes era fiul acestuia, cel căruia Zeus îi încredința misiunile bazate pe ideile care îi veneau. Așadar, Mercur devine inteligența practică, cea care ne ajută să aplicăm ideile în viața noastră cea de toate zilele.

Pornind de la această perspectivă, Mercur în conjuncție cu Jupiter poate constitui soluția de care avem nevoie pentru a salva poziția de exil și cădere a lui Mercur. În situații de îndoială, de dificultate mercuriană, să apelăm la o autoritate superioară – Jupiter, care poate fi un observator extern, o autoritate legală, valorile și principiile superioare după care ne ghidăm sau chiar relația cu divinitatea.

Mi se pare că acest aspect vine să întărească ceea ce scriam mai sus legat de dinamica dintre casele III-IX – să comunicăm pe verticală, să cerem rezolvarea de sus.

Și iarăși se creează o paralelă între tipurile de informații pe care le accesăm – știri, media, bârfe, zvonuri, semnificate de Mercur, care în Pești fiind poate crea multă confuzie și agitație mentală și cunoaștere, înțelepciune, rațiune superioară reprezentate de Jupiter, care este tot în Pești dar într-o poziție de domiciliu, deci puternic. Desigur că, în combinație, asta poate da și o exagerare, o exacerbare a informațiilor într-o direcție dăunătoare, dar orice problemă conține și soluția.

Așadar, putem concluziona că integrarea Ascendentului anual va presupune o serie de provocări legate de prezența lui Mercur în Pești, și că există riscuri de tranzacții defavorabile, de înșelăciune, de pierderi de resurse, de decizii greșite legate de resurse și de planul material, de asocieri nefericite sau de confruntări cu dușmani declarați, dar putem observa că și în cazul acestei axe Ascendent-Descendent, guvernatorii sunt prinși împreună într-o conjuncție. Aș vrea să consider asta ca o promisiune a integrării armonioase a celor două capete ale axei. O axă presupune opoziția a două capete dar, în aspect superior, implică integrarea, complementaritatea. Așa că în acest sens, suntem invitați să căutăm soluțiile în însăși problemă.

Revenind la exemplul cu studentul văduvit de bunuri, este important de evidențiat, că urmare a acelui eveniment, studentul și-a învățat lecția și nu a  mai ținut lucruri la vedere, și-a ascuțit vigilența, a învățat să nu mai fie așa naiv și a avut o mai mare deschidere să învețe despre oameni și metehnele lor.

Astfel de lecții putem trăi anul acesta, pe axa aceasta Ascendent-Descendent – poate că vom fi furați, păcăliți, poate că vom avea lecții dificile în planul relațional, atât la nivel individual cât și ca țară, dar apelând la principiul jupiterian, al rațiunii superioare, vom putea să accesăm un nivel mai înalt de cunoaștere, vom acumula experiență, vom deveni mai înțelepți.

Și pentru că vorbim despre Mercur (comunicare) și Pești (credință), poate că rugăciunea, ca formă de comunicare pe verticală, ne va fi de ajutor. Totodată, să avem credința că acum se plantează semințe pentru o nouă lume, una din care avem acum șansa să eliminăm gunoiul, sau să-l prelucrăm în așa fel încât să devină combustibil pentru o nouă eră, o nouă creație.

În relație cu celălalt, Mercur lângă Jupiter, Fecioara lângă Pești, pot oferi prilejul de a privi cu compasiune unii către ceilalți și ne vorbesc despre vindecarea prin iertare, iubire, credință. Să evităm judecata, critica, vânătoarea de vrăjitoare, inchiziția și să căutăm să privim către celălalt ca și cum am vedea în el pe sinele nostru rănit. Să luăm pildă de la bunul samaritean și să nu ne uităm că cel rănit nu e deopotrivă cu noi, nu ne seamănă, nu ne e apropiat, ci să ajutăm, dacă ni se cere, să susținem, fie doar și cu rugăciuni, o vorbă bună sau trimițând lumină.

Casa Soarelui

Soarele, ca personaj principal al Echinocțiului de primăvară, ca erou aflat în călătoria lui evolutivă prin porțile cheie ale anului, este în harta momentului în casa a VII-a, o casă care ne vorbește despre relații și parteneriate, dar și despre armonie și echilibru ca principiu superior.

Soarele în Berbec este în exaltare, casa a VII-a este una unghiulară, ce conferă planetelor aflate în ea voință, potențial, capacitate de a acționa. Este aici multă putere, o resursă bogată ce poate fi folosită cu succces, atâta timp cât ne concentrăm pe armonizarea intereselor proprii cu binele comun, pe accesarea creativității în găsirea de soluții și pe o atitudine inocentă și transparentă, lipsită de interese ascunse, de viclenie. Este bine să evităm speculațiile de orice fel și obținerea de gratificări instantanee și mai degrabă să privim departe în viitor și să avem în considerare binele comun. Despre toate acestea ne vorbește Marte, ca dispozitor al Soarelui din Berbec, aflat în Vărsător, în casa a V-a.  

Se prea poate ca decizii greșite ale conducătorilor țării, care să afecteze atât relațiile internaționale cât și resursele țării să conducă la revolte, la izbucniri de conflicte, fiind resimțite ca nedreptăți profunde, care vor scoate la suprafață traume mai vechi, datorii mai vechi, probleme nerezolvate sau chestiuni ascunse, secrete, care vor incita și mai mult la răzvrătire – Marte fiind prins într-o cuadratură cu Uranus, aflat în casa a VII-a. Poate că oamenii vor refuza să mai plătească taxe și impozite, poate că se vor genera crize legate de sistemul bancar sau de resursele comune și asta va duce la revolte.

Revenind totuși la Soare, faptul că acesta se află într-o poziție puternică reprezintă o resursă de valorificat. Ce să facem cu Soarele acesta? Să-l manifestăm? Cum? Prin cultivarea încrederii în sine în relaia cu ceilalți, prin conștientizarea propriei valori, a calităților personale și prin impunerea voinței bazat pe aceste calități. Anul acesta se prea poate să fie unul în care prin pierdere și criză să ajungem să ne dăm seama că, de fapt, suntem valoroși și să accesăm acele calități care sunt punctele noastre tari. Soarele ne invită să fim curajoși, îndrăzneți în relație cu ceilalți, dar nu aroganți. Să fim chiar mândri de noi, dar nu vanitoși, nu trufași. Sextilul Soarelui cu Pluton poate conferi o doză în plus de putere, de asumare a acestei puteri ce poate duce la procese de transformare puternice la nivel de ființă dar și ca popor. Ne vom arăta puterea în relație cu ceilalți și dacă vom evita să fim impulsivi, aroganți, nerăbdători și speculativi, am putea chiar să asistăm la un fel de rebranding național. Proces care deja vedem că a început prin participarea inimoasă a multora dintre români la susținerea și într-ajutoarea refugiaților ucrainieni.

Bine ar fi să ne uităm la părțile benefice ale acestor inițiative și să evităm speculațiile și sporovăiala pe marginea lor, căci astfel evităm multă risipă inutilă de energie.

Soarele în casa a VII-a ne arată așadar că evoluția se va face mai ales prin parteneriate și colaborări, direcția fiind cea de armonizare și echilibrare la acest nivel, atât individual cât și ca națiune. Diplomația, negocierea, umanitarismul, medierea vor fi atât de necesare în acest context, căci între conflict și armonie linia este subțire și soluționarea dificultăților va trebui dusă aproape la nivel de artă.

Casa lui Saturn

Saturn și poziția acestuia într-o hartă anuală ne arată zona în care va fi necesar să investim efort, să muncim fără să crâcnim, să ne asumăm responsabilitatea, căci recompensa va fi pe măsură.

Anul acesta Saturn se află în Vărsător, domiciliul său diurn, deci activ, și în casa a VI-a, o casă care ne vorbește despre servitute, muncă, sănătate/boală, servicii, eficiență.

Și cum Saturn este lordul karmei, se prea poate ca anul acesta să plătim ceva karme, punându-ne în serviciul celuilalt, fiind nevoiți să ne asumăm niște munci pe care le considerăm nedemne de noi, dar care să compenseze în plan subtil cine știe de restanțe din urmă. Și revin la exemplul cu ajutorul dat refugiaților ucrainieni care poate fi considerat o asumare a karmei, o plată prin servicii și ajutorul acordat a unor datorii pe care nu le vedem cu ochiul liber, dar care în plan subtil poate că echilibrează un conflict întreținut în mod distructiv de cine știe când. Și numai dacă ne gândim că întrerupem un ciclu de cine știe câte generații în care s-a aplicat legea talionului, ochi pentru ochi și dinte pentru dinte, putem conștientiza cum prin asumarea acestei atitudini de într-ajutorare are loc o vindecare transgenerațională ce poate avea efecte pe termen lung asupra sănătății noastre, la propriu și la figurat.

Cardul Symbolon este iarăși foarte sugestiv în acest sens.

În vechime, casa a VI-a era considerată și casa sclavilor și lând în considerare acest aspect, ne putem întreba din ce sclavii ne poate elibera asumarea responsabilității la care ne invită Saturn în Vărsător, zodia libertății, în casa a VI-a, a muncii?

Pe de altă parte, tot această poziție poate fi un indicator al faptului, că anul acesta vom munci mai mult, în mod asumat, că va fi nevoie inclusiv să ne coborâm la muncă de jos, să facem orice sarcină care ne solicită atenția, să evităm amânarea și să ne plătim datoriile, pentru a evita împovărarea. Așa că indiferent de condiții, o atitudine în care să ne suflecăm mânecile și să ne apucăm de treabă, va fi mai susținută decât critica, tergiversarea sau găsirea unui țap ispășitor. Acolo unde e Saturn, nu fugim, nu amânăm, nu dăm vina. Ne asumăm responsabilitatea și depunem efortul necesar, încredințați fiind că facem ceea ce este bine.

Și pentru că Saturn este în domiciliu, putem considera că vindecarea, plata datoriilor, rezolvarea situațiilor dificile, eficientizarea muncii, toate specifice casei a VI-a, depind de noi înșine, ne sunt la îndemână, în propria curte. Avem resursele necesare în tolbă.

Vărsătorul ne invită să fim vizionari, să privim mai departe de momentul prezent și să nu ne lăsăm copleșiți de greul clipei, vorbindu-ne despre faptul că orice efort care acum poate părea fără sens, este de fapt unul care contribuie la crearea viitorului. Viitorul este în Acum și ceea ce facem cu clipa prezentă se va vedea în vremurile ce urmează. Așa că să avem o atitudine saturniană, bazată pe obiective clare, pentru care să întreprindem acțiuni bine gândite și să acționăm cu responsabilitate, poate fi o cheie de succes pentru anii care vor veni.

Casa lui Lilith

Lilith ne vorbește despre Umbră, fie ea colectivă sau individuală. Acolo unde este Lilith, avem a ne confrunta cu îndoială, temeri adânci, secrete, obsesii, tentații și tot ce ține de latura întunecată, se subconștientul reprimat.

În harta echinocțiului de anul acesta, Lilith este într-o casă asociată cu conducerea, autoritatea, sistemul de guvernare și ne vorbește despre manipulare, control, dezinformare (Lilith este în Gemeni), control al informațiilor, manipularea datelor, decizii greșite la nivel de conducere, ispite legate de putere și control. Casa a X-a este și despre reputație și prezența lui Lilith aici poate prevesti evemimente care să ne ducă în situația de a alege între integritate, autenticitate sau a salva aparențele, a menține o imagine falsă, care ne perie ego-ul. Putem vedea multă expunere la nivel de umbră care să ducă la afectarea reputației sau să asistăm la tot felul de campanii de denigrare a anumitor conducători. Sau, la nivel personal, să fim puși în situația de a ne fi afectată imaginea publică sau de a lua decizii greșite legate de carieră, menire, care să ne afecteze statutul socio-profesional.

Soluția vine de la Mercur, care și el este afectat, așa cum am văzut mai sus și asta impune de două ori mai multă atenție, discernământ, cumpătare, analiză profundă a argumentelor pro și contra atunci când avem de luat decizii.

Câteva concluzii

Colaborare vs. Conflict – Avem în față un an cu multe implicații relaționale – axa nodurilor lunare guvernată de Marte-Venus, Soarele și guvernatorul ASCendentului, Mercur, sunt prezenți în casa parteneriatelor și a colaborării. Dincolo de posibile provocări și conflicte, e important să urmărim armonia și echilibrul în relații. Avem susținere de la cei doi benefici – Venus și Jupiter.

Câștig vs. Pierdere – Resursele sunt un capitol deasemenea cu greutate în harta acestui echinocțiu, însă privind mai în profunzime, va fi importantă mai degrabă atitudinea noastră față de resurse când vine vorba de armonizarea la acest capitol. Dacă vom lua decizii bazate pe frica de a nu rămâne fără, se prea poate ca exact asta să atragem și să ieșim în pierdere. Dacă vom căuta să încheiem colaborări bazate pe strategia Win-Win (îmi urmăresc interesul, dar sunt conștient și că trăiesc într-o comunitate și binele meu este direct proporțional cu binele comunității), s-ar putea să ieșim cu toții în câștig.

Vindecări și plăți karmice – așa cum am văzut, avem șansa anul acesta să echilibrăm în profunzime, să vindecăm și să ne eliberăm de anumite condiționări și programe transgeneraționale (karmice), așa că suntem invitați să ne conținem și să ne asumăm fiecare munca individuală în acest sens – că e terapie și psihoterapie (nodul sud în scorpion), că sunt servicii și plata datoriilor (Saturn în casa VI), să ne vedem fiecare de pătrățica lui, căci pic cu pic se face marea și împreună suntem mai puternici.

Privirea de ansamblu – ceea ce nu am atins în mod special în text, dar pot menționa aici, este aspectul de conjuncție dintre Jupiter și Neptun în Pești, zodia care încheie cercul zodiacal. Acest aspect îmi vorbește foarte mult despre INTEGRARE, ca punct final al unor cicluri foarte ample. Această conjuncție ne invită să privim lucrurile dincolo de aparențe și să nu ne mai risipim energia cu lucruri mărunte, cu gânduri nenumărate și grija zilei de mâine (mercur în pești); „ajunge zilei răutatea ei”. Nu e treaba noastră, căci nici un fir de păr din capetele noastre nu se mișcă fără ca divinitatea să nu știe sau să nu voiască. Totul este cu voie divină. Jupiter și Neptun în Pești, în casa a VIII-a a echinocțiului ne ivită să ne iertăm dușmanii, să ne iubim aproapele și astfel să ne schimbăm viitorul. Căci dacă ne ridicăm deasupra și încercăm să privim din spațiu dinamica relațiilor dintre noi, poate că vom înțelege că putem alege între a scoate sabia la nesfârșit, păcălindu-ne unul pe altul că ieșim învingători și a înțelege că am învins deja și că orice conflict se dizolvă prin iubire, iubirea și iertarea despre care am luat pildă în urmă cu mai bine de două mii de ani pe dealul Golgotei. Hristoși nu putem fi toți (încă), dar ne putem strădui să fim cu un gram mai binevoitori, mai iubitori, mai iertători, mai înțelegători, mai înțelepți, mai împăcați, etc. și atunci poate că ne vom schimba destinul într-un mod fericit, apucând pe o cale implicit mai prosperă și mai integră, câștigând respectul partenerilor și colaboratorilor noștri și conviețuind în bună pace cu ei.

Așa să ne lumineze Doamne și poate că la finalul acestui nou ciclu anual, vom fi mai conștienți de puterea iubirii în împlinirea destinului nostru și într-un dialog mai profund cu divinul din noi și din ceilalți, înțelegând că nimic din afara noastră nu este amenințător, atât timp cât noi suntem în pace.

Să fie de folos în orice sens și după nevoile tuturor celor care citesc!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.