Lună Plină în Leu, 28 Ianuarie 2021 – Break a leg!

Am visat astă noapte pe fiul meu (scorpion) că avea piciorul rupt deasupra gleznei. El umbla nestingherit și nicicum nu voia să stea să i se prindă osul la loc. Abia după ce doctorul i l-a pus la loc a doua oară, a acceptat să stea liniștit să i se vindece fractura pe care el nu o considera o problemă. I-am găsit un loc într-un fel de spital de campanie în aer liber cu multe paturi frumos aranjate și colorate, acoperite cu țesături fine, orientale, destul de ciudat pentru un spital. Nici nu știu dacă chiar asta era. Dintre toate locurile, am găsit un pat între două personalități – unul era Voltaire, cel puțin cu numele lui m-am trezit, pe celălalt nu l-am mai reținut. Data de naștere a lui Voltaire era 21 noiembrie 1694. Fiul meu este născut pe 20 noiembrie 2007, la 313 ani distanță.

Voltaire, détail du visage (château de Ferney)

Voltaire a fost un scriitor prolific, cunoscut pentru spiritul său revoluționar, care a militat pentru libertate în toate formele sale, criticând dogmatismul religios, instituțiile statului blocate în paradigme depășite. A fost un luptător neînfricat pentru drepturile civile – dreptul la un proces echitabil, libertatea de exprimare și libertatea religioasă – denunțând cu orice ocazie nedreptățile. S-a autodeclarat teist, deși a fost considerat de mulți ca fiind ateu. Însă el nu-l nega pe Dumnezeu, ci protesta împotriva modului în care Dumnezeu era intermediat de către Biserica Catolică. El a fost cel care a declarat că ”Dacă Dumnezeu nu ar exista, ar trebui să fie inventat” , considerând că omul poate ajunge singur la Dumnezeu prin intermediul rațiunii.

Mi se pare fascinant cum visul ne conduce către astfel de revelații. Nu l-am citit pe Voltaire, nu aveam mental reprezentarea lui în timpul recent; desigur că știu de el și probabil în anii de școală m-am intersectat de mai multe ori cu numele lui. Dar visul mi l-a adus acum în față. Visul are mai multe straturi de interpretare și pe lângă semnificațiile personale pe care le caut atunci când interpretez, desigur că fac și conexiuni astrologice.

Astăzi, la 21:15, va fi momentul maxim de Lună plină în Leu care va activa puternic axa Leu-Vărsător dar și celelelate două zodii fixe – Taurul și Scorpionul. 

Leul este zodia despre care adesea se spune că dă oamenii născuți să fie pe scenă nu doar din cauza nevoii lor de atenție și de a capta privirile și inimile celorlalți, ci și datorită talentului, creativității, generozității cu care se dăruiesc lumii. Dintre toate posibilele interpretări pe care puteam să le dau piciorului rupt al copilului din vis, mi-a venit în gând urarea ”break a leg!„ – urare de noroc binecunoscută, din limba engleză. Așa că am căutat să văd de unde provine această zicere și spre suprinderea și încântarea mea, aflu că este o urare care la origine se făcea actorilor înainte de a intra pe scenă, pentru ca mai apoi să intre în limbajul comun și să fie folosită și astăzi ca urare de noroc. 

Una dintre explicațiile acestei urări ține de a reuși așa de bine performanța, încât să faci plecăciunea de final, îndoindu-ți genunchiul, copleșit de aplauzele publicului. 

O altă semnificație provine din superstiția legată de faptul că să urezi noroc cuiva poate, de fapt, să-i aducă ghinion și că poți frânge ghinionul printr-o urare inversă. Mai regăsim asta în tradiție atunci când spunem că s-a spart ghinionul când se sparge ceva sau că cioburile aduc noroc, căutând, de fapt, un sens bun unei întâmplări nefericite. 

Să spui ”break a leg!„ ca urare de noroc e ca o încercare de a păcăli ghinionul să nu-ți ia urma. Dacă cineva îți urează să-ți rupi piciorul, probabil că ghinionul (ego-ul) poate considera că ești oricum bătut de soartă, nu are rost să se mai preocupe de tine și își caută altă victimă. La fel e și cu Ego-ul despre care scriam eu și altădată că îi plac marile proiecte, ambițiile mari și tocmai pe acelea caută a le sabota. Dar dacă împrățim proiectele grandioase în unele mai mici (breaking into pieces) atunci îl putem păcăli pe Ego și ne salvăm de auto-sabotare. Voltaire însuși folosea pseudonime, iar numele de Voltaire este pus în legătură, printre altele, cu un acronim prin care acesta căuta să scape de anumite conotații negative ale numelui său.

Acum, ajungând și la harta lunii pline de astăzi, aceasta ne vorbește desigur despre toate cele de mai sus. 

Despre măreție, nevoia de a fi văzut, admirat, apreciat, poate șansa de a juca rolul vieții, de a păși pe scenă și a ne înscrie în marea galerie a personalităților lumii, de ce nu? – Luna este în Leu, Soarele este conjunct cu Jupiter în Vărsător (semn de măreție dar și de noroc).

Despre spiritul revoluționar, libertate și eliberare de vechi paradigme – energia vărsătorului puternic evidențiată prin conjuncția Soare-Jupiter, dar și prin prezența lui Saturn care aduce un plus de responsabilitate. Un aspect interesant este că cele trei planete din Vărsător ocupă casa a V-a a hărții lunii pline, casă a Leului în mod natural, iar Luna este dincolo în casa a XI-a, casă a Vărsătorului, deci e un fel de sinergie între cele două zodii, integrarea contrariilor. Opoziția este un aspect care vorbește despre conflict, separare, dualitate, dar în aspect superior ne vorbește despre complementaritate. Nici o zodie nu poate fi separată de opusul ei. Un Leu nu este întreg și nu se poate manifesta în plinătatea sa fără Vărsătorul din el. Un Leu fără Vărsător tinde să rămână Ego-centrat, Ego-ist și poate deveni de-a dreptul tiranic. Vărsătorul este cel care aduce deschiderea spre lume, spre semenii săi, umanismul, speranța, optimismul. Deasemenea, un Vărsător fără Leul din el, rămâne un anonim și un împrăștiat, angajându-se în tot felul de proiecții și viziuni fără căpătâi și evitând să-și asume rolul principal în procesul de materializare a idealurilor sale. Leul îl adună pe Vărsător, îl pune pe cale, îl scoate pe scenă. 

Așadar, un mesaj al acestei luni pline de astăzi, sau mai bine zis, o întrebare: în ce măsură îți asumi rolul în galeria celor care aduc schimbarea? În ce măsură ai curajul să fii un Voltaire, care a fost dispus și să fie acuzat și închis, dar nu a renunțat la lupta sa pentru schimbare și libertate.

Știai că Voltaire a scris sub aproape 200 de pseudonime? Cum vorbește asta de capacitatea de a îmbrăca multe forme, măști, roluri pentru a-și manifesta talentul prin scris?

Lupta este reprezentată în harta lunației de astăzi de Marte, ca vârf al unui careu în T care se formează cu axa lunii pline. Un careu în T pe semne fixe aduce foarte mare hotărâre, voință, determinare, mare putere de concentrare pentru atingerea scopurilor și satisfacerea dorințelor. Dar poate duce și la manifestarea posesivității, rigidității și necesitatea de a ne detașa de material. Copilul meu, în vis, scorpion și deci guvernat de Marte în viața de zi, era cum? Încăpățânat, nu voia să șadă locului să i se prindă piciorul la loc. Dar apoi mă întreb și ce e osul – partea cea mai densă din corp, materia brută și ruperea acestuia poate fi pusă în legătură cu ruperea atașamentelor, a tiparelor, a posesivității, a tendinței de a acumula a taurului, unde îl avem pe Marte. În plus, detașarea pe care în vis o manifesta băiatul meu îmi vorbește despre posibilitatea de a ne rupe de toate aceste dependențe într-un mod relaxat. 

Despre ruperea acestor atașamente ne vorbește și conjuncția Venus -Pluton despre care am mai scris și la începutul săptămânii. Breaking the leg poate însemna și oportunitatea de a rupe un tipar, de a trăi o eliberare karmică – ”breaking the pattern”. Osul conține în el memoria celulară a strămoșilor și păstrează deopotrivă și înzestrările dar și limitările celor din care ne naștem. Iar modul în care în vis osul piciorului s-a rupt, dar fără sânge, fără suferință evidentă și cu ușurință a fost pus la loc și vindecat, îmi spune că există șansa de a trăi o astfel de eliberare, detașată, la această lună plină. 

Iar Mercur, ca guvernator al ascendentului în Fecioară, este de unul singur (nu face aspecte) tot în Vărsător, dar în casa a VI-a, o casă asociată cu vindecarea, cu purificarea în sensul vindecării. Spitalul de campanie neobișnuit (în vărsător totul este neobișnuit), în aer liber, paturile colorate și vibrante, pline de viață mă duce cu gândul la faptul că vindecarea poate fi de data aceasta una neobișnuită. Poate că o dată cu această lună plină de astăzi și cu retrogradarea lui Mercur care urmează imediat, ne putem aștepta la apariția a ceva leac neașteptat pentru viruselul rebel. Vom vedea. 

Ah, aș putea să mă mai joc o vreme cu semnificațiile visului și ale hărții de astăzi, dar cred că esențialul deja s-a revelat.

Este despre ”Break a leg!” cu toate implicațiile de noroc, eliberare, succes și reușită! 

De văzut ce intenții se arătau la luna nouă din Leu din 19 august 2020. Și de văzut și mesajul lunii noi din Capricorn din 13 ianuarie. Ele se conjugă unul cu altul și pot fi corelate spre o mai bună înțelegere. La luna nouă din august, Marte era într-un aspect armonios cu conjunția Soare-Lună-Mercur. Acum Marte face o cuadratură – a venit vremea materializării, a efortului care se cere depus pentru împlinirea viselor, a intențiilor ce se nășteau în urmă cu șase luni. Este despre luptă, dar dincolo de lupta împotriva sistemului, cred că maai importantă este de dus lupta cu propriul Ego, cu propriile limitări, cu convingerile limitative. Cred că a venit timpul să nu-i mai credem sabotorului interior și să ne apucăm de creat, de strălucit, de rodit fiecare după harul lui. Axa caselor V-XI pe care se manifestă acum luna plină este una a creativității, a lucrului făcut din pasiune, a popularității, a deschiderii spre lume cu bucurie și generozitate. Pe această axă dăruim din inimă talentul cu care suntem înzestrați spre bucuria celorlalți și propria împlinire, purtând mereu în suflet speranța unei lumi mai bune, mai frumoase și adevărate. Tu ce ai de dăruit lumii?

Mă duc să studiez harta lui Voltaire. Uranus al lui din Gemeni este în conjuncție exactă cu Nodul Nord din harta lunii pline de astăzi, Neptun peste Neptun (Neptun e cu visele, deci era normal să se reveleze printr-un vis), Mercur al lui peste Nodul Sud – mesaje din trecut. El însuși era posesor al unui careu în T compus din Marte în opoziție cu Uranus, ambele în cuadratură cu Neptun. Astzăi Marte este într-o conjuncție largă cu Uranus în Taur – lupta pentru eliberare, breaking the chains, breaking the status, breaking the pattern. 

Mulțumesc cu recunoștință pentru somn și pentru vise!

Cu drag a scris

Peștele Visător


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.