Comete în Astrologie – Posibile semnificații ale acestor evenimente cerești – traducere după Rod Chang (2014)

Mereu m-am întrebat ce înseamnă cometele pentru astrologi. În cei douăzeci de ani de studiu în astrologie, această întrebare mă bântuise. Jurnaliștii m-au întrebat despre comete când am scris un articol de astrologie, dar nu am putut găsi răspunsuri nici la profesorii, nici în publicațiile existente. Însă, când s-a anunțat la începutul lui 2013 că există șansa de a observa două comete în acel an și una va fi foarte strălucitoare, această întrebare a apărut din nou – cum privesc astrologii cometele?

Neowise – https://www.lintelligencer.com/

Cometele în astronomie


Cuvântul „cometă” derivă din cuvântul latin „cometes”, care provine din cuvântul grecesc κόμη (komē) al cărui sens inițial este „părul de pe capul cuiva”. De obicei, o cometă este compusă din gheață, praf și gaze înghețate, cum ar fi monoxidul de carbon, metanul și amoniacul, din raza exterioară rece și întunecată a sistemului solar. Au orbite extrem de eliptice. Unele apar în mod regulat, precum Cometa Halley, vizibile la fiecare 75 până la 76 de ani, iar unele au orbite atât de mari încât vizitează Sistemul Solar interior o dată la sute de mii de ani. Pe măsură ce se apropie de soare, atrase de gravitația sa, intră în raza noastră observabilă. Căldura de la soare evaporă gazele înghețate și gheața, iar sub efectele radiațiilor și vântului solar, apare coada iluminată a cometei. Multe comete, chiar mari, se pot arde, se pot rupe în bucăți sau chiar pot dispărea în timp ce trec pe lângă soare.

Perspective ale astrologilor antici

Grecii antici tratau cometele ca fenomene anormale, crezând că erau iluzii cauzate de tulburări în straturile superioare ale atmosferei. Ei considerau cometele ca „foc mare” pe cer datorită luminozității și asocierii cu vremea caldă și aridă care provoca uragane, furtuni și secete. Un studiu astrologic timpuriu lega apariția cometelor de momentul conjuncției mai multor planete. (2020 este anul unei conjuncții planetare extraordinare în semnul Capricornului – Pluto, Saturn, Jupiter, Marte în luna martie, când cometa Neowise a devenit vizibilă)

Conform consemnărilor astrologilor antici, cometele au adus și alte fenomene în afară de vremea caldă și aridă. În 340-341 î.Hr. și 60 d.Hr., au existat uragane când au trecut comete, iar în 373-372 î.Hr. au avut loc cutremure și tsunami în timp ce cometele au alunecat pe cer. Aristotel considera cometele ca un indicator al evenimentelor climatice – când mai multe comete apar într-un an, de obicei, vremea din acel an ar fi aridă și furtunoasă.

Începând cu Imperiul Roman, cometele au devenit simbolul unui alt tip de dezastru, cel legat de oameni – moarte, revolte, războaie și masacre, moartea unui rege sau nobil fiind cea care a atras cea mai mare atenție. Când Julius Cezar a fost asasinat la Roma în 44 î.Hr., succesorul său, Augustus, a anunțat că sufletul lui Cezar a fost condus de cometă spre cer.

Încă din cele mai vechi timpuri până în perioada medievală, cometele au fost văzute ca simbol al unei puteri malefice care a generat dezastre naturale, tulburări legate de oameni și masacre; iar istoria nu a făcut decât să adâncească teama oamenilor față de ”ororile” cometelor.

În 684 d.Hr., când a trecut Cometa Halley, a avut loc o furtună de trei luni și o epidemie de ciumă.

În 1066 d.Hr., când cometa Halley a trecut din nou, Harold al II-lea, regele Angliei, s-a luptat cu William I, ducele de Normandia și a murit în bătălia de la Hastings, după care William a reușit să urce pe tronul englez. Cometa Halley a continuat să-și demonstreze în acest fel influența cu privire la „moartea unui împărat”.

În 1910, cu ocazia apariției unei alte comete, s-a răspândit zvonul care spune că acestea eliberează gaze toxice. Drept urmare, multe persoane au încercat să inventeze diferite metode de evitare a sufocării. Deși coada unei comete poate conține monoxid de carbon și dioxid de carbon, nu au fost raportate încă victime directe.

De-a lungul istoriei, cometele au rămas în imaginarul colectiv asociate cu tabuuri, dezastre. Ori de câte ori oamenii văd comete, cred imediat că se va întâmpla ceva ghinionist, dezastruos și extrem. Totuși, ce iau în considerare astrologii atunci când fac predicții cu privire la comete?

Cum au văzut astrologii antici influența unei comete?

Când astrologii antici au observat cometele, au acordat atenție formei și culorii pentru a-i determina proprietățile. Dacă avea un ton cenușiu precum Saturn, astrologii credeau că aceasta ar produce evenimente de tip saturnian. Uneori, cometele își schimbă culoarea. În 1680, William Knight a documentat că o cometă avea inițial un ton gri ca Saturn, ceea ce duce la probleme legate de politică și lipsa resurselor. Câteva luni mai târziu a devenit luminoasă, implicând teme și probleme legate de Jupiter. Deși nu a exercitat o influență prea stresantă, a existat o creștere a problemelor legate de religie și de drept. Cometa a devenit în sfârșit roșie, iar Knight a corelat aceasta cu o influență marțiană prin creșterea evidentă a furturilor și a jafurilor. Tycho Brahe a aplicat deasemenea această metodă în observarea cometelor.

Se considera deasemenea semnul și elementul prin care trecea o cometă. De exemplu, terecrea prin semnul zodiacal al Peștilor ar putea fi despre oceane sau probleme de pescuit. Semnele de foc sunt de obicei asociate cu pericolele de incendiu, războaie și masacre; semnele de apă cu furtuni și tsunami; semnele de pământ cu secetă și deficit de hrană și semnele de aer cu uragane.

Încă din vechime se considera că fiecare țară are propriul său semn zodiacal reprezentativ. Prin urmare, atunci când cometele trec printr-un anumit semn, țările reprezentate de acel semn ar putea avea parte de evenimente majore. De exemplu, când o cometă a fost în Taur în 1678, William Lilly (în New Prophecy, sau, ciudate și minunate predicții referitoare la anul 1678: precum și din Late Blazing-Star (Londra) 1678, 3-4) a subliniat că ar afecta Polonia, Rusia, Sicilia, Norvegia, Algeria, Lorena și Roma.

Când o cometă se alătură unei planete sau stele fixe, aceasta afectează sfera de influență a acelei planete. De exemplu, o cometă care trece pe lângă Mercur poate aduce probleme legate de transport și poduri. (comunicare, sisteme de informație, comerț – n.tr.)

Astrologii tradiționali creau o hartă astrologică pentru momentul apariției unei comete și judecă influența acesteia în funcție de casa în care se află, căutând să vadă ce domenii de viață vor fi afectate. De exemplu, celebrul astrolog Tycho Brahe a prezis un dezastru care ar ucide mii de oameni ținând cont de faptul că în astrograma momentului, cometa se afla în casa a 8-a – a morții și suferințelor extreme.

În cele din urmă, ei luau în considerare direcția (sau direcțiile) indicată coada cometei, deoarece asta putea arăta adesea direcția/zona în care își putea exercita influența. Dacă indică un semn al zodiacului, pot fi implicate țările reprezentate de acel semn.

O altă perspectivă asupra cometelor

Acestea sunt punctele de vedere ale astrologilor antici. În mod incontestabil, atât catastrofe naturale cât și umane se întâmplă adesea când apare o cometă. Acum, voi împărtăși puțin și din gândurile mele despre comete din mai multe perspective și aspecte, pe baza datelor când apar comete pe cer.

Sacrificiu și durere

Mai întâi să vedem o abordare psiho-astrologică. În mitologia greacă, doar două mituri se referă la comete. Una este povestea lui Menippe și Metioche, fiicele lui Orion. Soția lui Orion a născut cele două fete după ce vânătorul a murit. Surorile au fost binecuvântate de zeițe – Athena le-a învățat să țeasă și Afrodita le-a dat frumusețe. Când a izbucnit o ciumă, oracolul lui Apollo a decretat că trebuie să fie sacrificate două fecioare. Surorile s-au oferit și s-au sacrificat, înjunghindu-se cu o suveică de țesut. Hades și Persefonea, regele și regina lumii de dincolo,au fost impresionați și le-au transformat în comete și meteoriți – de aici vine cuvântul „meteor” (Ovidiu, Metamorfoze, xiii. 687, trans. Melville). Din acest mit, vedem atât moartea, cât și asocierea dintre forma unei suveici și o cometă. Un lucru pe care aș dori să-l subliniez aici este sacrificiul, care deseori se întâmplă la scară largă când apar comete. Veți fi poate de acord că Diana, Prințesa de Wales,  a fost mânată de un spirit de sacrificiu de-a lungul întregii ei vieți. Un însoțitor de zbor a observat cometa Wilson Hubbard în luna în care s-a născut prințesa Diana. Anii în care a divorțat și a murit, au fost deasemenea marcați de comete care au trecut aproape de Pământ. Anul trecut (2013), după trecerea cometei, am auzit despre Ariel Castro care a răpit și a întemnițat trei fete tinere timp de mai bine de zece ani. Acest aspect este legat de „eliberare” – ceea ce voi detalia în paragrafele următoare.

Celălalt mit legat de comete este povestea lui Electra, una dintre Pleiade. Ea a avut un fiu cu Zeus pe nume Dardanus. Când Dardanus și-a construit imperiul în Troia, Electra a așezat acolo o statuie de lemn a Atenei pentru a proteja Troia. În războiul troian, Odiseu a urmat ghidarea zeilor și a furat statuia, ceea ce a dus la cucerirea Troiei cu ajutorul uriașului cal de lemn. Când Electra a auzit vestea înfrângerii Troiei, și-a smuls părul, care a devenit o cometă (Pseudo-Hyginus, Astronomica, 2.21). De aici vedem nemulțumirea, mânia, vulnerabilitatea, durerea pricinuită de pierderea lucrurilor, persoanelor dragi.

Interesant este că Troia apare în ambele mituri și mai târziu vom înțelege mesajul important ascuns  în cadrul acestor mituri.

Eliberarea fricii colective

Să vedem acum un mod de a analiza cometele imaginativ. În primul rând, cometele sunt de la granița îndepărtată a sistemului nostru solar, dincolo de Neptun și Pluton. Mulți psiho-astrologi compară această zonă îndepărtată cu inconștiența colectivă din psihologie. Din această perspectivă, putem fi de acord cu faptul că frica și groaza generate de apariția cometelor sunt asociate cu inconștiența colectivă. Fiind generate de evenimente imprevizibile, apariția acestor emoții extreme ne atrage atenția cu atât mai mult.

Este interesant să ne imaginăm formarea cometelor în acest fel: formate din praf (element de pământ), gheață (element de apă) și gaze precum monoxid de carbon și dioxid de carbon (element de aer) în regiunea antică și îndepărtată. Apoi primesc energie atunci când trec aproape de soare (elementul de foc), dezghețându-se și eliberând aerul înghețat.

Prin analogie, am putea considera cometele ca simbolizând problemele înghețate care se aprind și atrag atenția, eliberând din abisul conștiinței noastre emoții profund reprimate, precum frica și groaza. Am explorat deja amenințarea cu dezastrele, dar și evenimente precum moartea sau abdicarea unor celebrități și oameni importanți pot stârni sentimente de groază în fața morții. Nu voi nega relația dintre comete și moarte sau pierderea influenței unei celebrități: Cometa Hyakatake trecută în timpul morții lui Iulius Cezar, Alexandru cel Mare, Edward VII în 1910 și Francois Mitterand, președintele Franței, în 1996, același an în care Charles, prințul de Wales și prințesa Diana au divorțat. În anul următor, când Diana a murit într-un accident de mașină, Comet Hale-Bopp trecea pe lângă Pământ. Cometa Pansatarrs s-a potrivit cu previziunile legate de comete, trecând pe cer în același an cu moartea lui Hugo Chavez, președintele Venezuelei, și abdicările reginei Beatrix a Olandei și a Papei în 2013.

Eliberarea minții de tipare și moduri învechite de gândire

Pe măsură ce se încălzesc, cometele eliberează gaze, dar ce reprezintă acest lucru? Eliberarea de idei și emoții?

Cu siguranță trebuie să observăm că ceea ce eliberăm nu sunt doar emoții, ci și gaze. Ce sunt gazele? Gânduri, idei și opinii. Ceea ce eliberează cometele nu sunt gaze toxice, așa cum s-a  crezut în 1910; ceea ce este eliberat sunt idei noi și inovatoare.

Interesant este că „eliberarea” ar putea însemna și „a fi eliberat”.

De exemplu: în 1910, sclavia a devenit ilegală în China; în 1965 când a trecut Cometa Ikeya-Seki, House of Lords din Marea Britanie a propus dezincriminarea actelor homosexuale de sex masculin; în mai 2013, trei fete răpite timp de zece ani au fost eliberate, iar în SUA, definiția căsătoriei s-a diferențiat de cea inițială, care a implicat doar parteneri de sex opus. În același an, Brazilia, Franța, Noua Zeelandă Marea Britanie, Luxemburg și Uruguay au creat legi care au permis căsătoria homosexuală.

Se observă, așadar, că asociat trecerii cometelor pe lângă pământ, apar multe idei noi și inovatoare, cu implicații majore asupra societății. Un măr care a căzut dintr-un pom l-a determinat pe Newton să descopere existența gravitației? Poate fi unul dintre motive, dar Newton era extrem de interesat de comete și deținea o colecție uriașă de cărți care documentau studiul astrologilor antici despre comete. Se prea poate ca  studiile sale asupra cometelor să fi influențat apariția teoriei gravitației. În 1681, el propusese deja un model finalizat, în cea mai mare parte, a sistemului solar care demonstra orbitele planetelor și gravitația dintre ele, dar nu a reușit să aplice aceste teorii la comete. S-a adâncit în studiul cometelor și deși nu a existat o finalitate a studiului său, Newton dobândise deja anumite teorii și observații – cum ar fi faptul că orbitele cometelor sunt puternic influențate de anumite forțe. El a ghicit că nu forța magnetică este cea care afectează orbitele cometelor și în 1680, calculând și a observând orbita cometelor, un gând i-a venit brusc în minte – atracția față de soarele însuși ar trebui să fie forța care joacă rolul crucial. Deși Newton nu și-a finalizat studiul cometelor, prin acesta a descoperit existența gravitației și forța interacțiunii dintre planete și soare. Studiul său l-a ajutat și pe Halley (care a prezis orbita cometei numită după el) să înființeze o fundație. Așadar am putea spune că o cometă și nu un măr a revoluționat fizica și lumea prin apariția teoriei gravitației.

Când vine vorba de idei inovatoare, cu potențialul de a schimba lumea, există și altele care trebuie luate în considerare. În septembrie 1882 când a trecut marea cometă, Thomas Edison a pornit primul său generator din New York și a schimbat radical stilul de viață al oamenilor. Cometa se afla în Fecioară, semnul legat de viața de zi cu zi și industrie. În 1976, când a trecut Comet West, Steve Jobs și Steve Wozniak au vândut primul set de calculatoare personale Apple I. În 1986, când a trecut Cometa Halley, a apărut primul virus informatic, iar Marea Britanie și Franța au anunțat construcția celui mai mare proiect de construcție a tunelului subteran în acel moment – nașterea Tunelului Channel. Cometele ocupă un rol crucial când vine vorba de inovație.

Născut din haos (pentru a găsi viață)

Newton și alți oameni de știință au emis o altă ipoteză care corespunde sugestiei mele despre „nașterea de idei și lucruri noi”. De fapt, nu le-aș numi „lucruri” – ar trebui să fie „nașterea vieții”.

Când sistemul nostru solar era încă tânăr, cometele erau peste tot. Aceste comete s-au ciocnit cu planetele aflate la început de ciclu evolutiv și au exercitat o influență profundă asupra creșterii și evoluției lor.  Apa care alimentează viața pe Pământ ar putea fi moștenirea cometelor care au lovit Pământul – Copil. Molecule complexe precursoare ale vieții ar fi putut fi depuse și în această fază. Cu alte cuvinte, cometele ar putea fi corelate inclusiv cu apariția unor vieți noi și a unor noi probleme, ceea ce a fost indicat în mitologie. În mitul Electrei și al războiului troian, Aeneas, fiul Afroditei, și-a părăsit patria pentru a evita războiul când a asistat la căderea unui meteorit. Aeneas s-a dus la Roma și se consideră că el a fost creatorul culturii romane, mutând accentul cultural global din Grecia spre Roma. A găsit o nouă cale și a creat o nouă cultură din haoticul Război Troian. În mod similar, William The Conqueror a schimbat Anglia în 1066, introducând cultura normandă și alte sisteme europene.

Studiul cometelor, 2013

Cometa Panstarrs a devenit vizibilă cu ochiul liber pe 12 februarie 2013, plimbându-se prin Vărsător, Pești și dispărând în Berbec 0 grade pe 9 martie. Considerând-o în studiul nostru de astrologie, descoperim încă o dată existența unor teme și probleme legate de comete.

• În timp ce cometa se afla în Vărsător, un semn legat de șoc, despicare și izolare:

  • 12 februarie: Coreea de Nord a efectuat al treilea test nuclear, declanșând încheierea cooperării cu Coreea de Sud.
  • 15 februarie: un meteroit cade în sudul Uralului, Rusia, a rănind 1500 de persoane și a avariind 4000 de clădiri.

• Când cometa a intrat în Pești (28 februarie), Papa Benedict al XVI-lea și-a dat demisia. Trei zile mai târziu, a trecut peste Ascendentul său la 16 grade Pești și peste dispozitorul MC, Jupiter, la 20 de grade Pești.

• Pe 5 martie, când Cometa Panstarrs îi trecea peste MC, Hugo Chavez a murit.

• Cometa era cea mai strălucitoare când trecea prin Berbec, pe 13 martie, ziua în care s-a născut un nou lider – alegerea papei Francisc. Câteva zile mai târziu, a izbucnit criza financiară cipriotă.

• Regina Beatrix a Olandei a abdicat la sfârșitul lunii martie. Ea are Lună-Jupiter-Venus-Soare la 8, 9, 10 grade Vărsător, Marte (guvernatorul hărții) la 0 grade Berbec, Saturn (stăpân MC) la 1 grad Berbec; toate sunt afectate de cometa Panstarrs.

Aceste incidente și evenimente corespund observațiilor astrologilor din trecut.

În ceea ce privește hărțile natale

Cineva născut atunci când o cometă este pe cer ar putea fi un gânditor inovator și ar putea fi asociat și cu schimbări imprevizibile. Acești oameni pot fi autorii unor acțiuni de eliberare sau pot avea o influență copleșitoare asupra grupurilor mari de oameni. Atitudinea și trăsăturile lor pot fi imprevizibile.

Criza din Suez a izbucnit când Cometa Arend-Roland era pe cer (1957), de asemenea anul în care s-a născut Osama bin Laden. El a șocat lumea prin atacurile sale teroriste și nu putem nega influența lui asupra unor grupuri largi de oameni. Și 2011, anul în care a murit, a fost marcat de trecerea unei comete. Ai Weiwei (artist și activist chinez) este o altă persoană a cărei viață este leagtă de ideea de șoc și inovare. Născut la două luni după Osama bin Laden, o mare parte din munca sa și revolta sa împotriva guvernului chinez, a atras atenția publicului.

În 1882 erau două comete pe cer, în mai și septembrie. În acel an s-au născut mulți lideri, printre care: regele Gustaf VI Adolf al Suediei; Kurt von Schleicher, cancelarul Germaniei; Getúlio Vargas, președintele Braziliei; Ramón Grau, președintele Cuba; Mohammed Mossadegh, prim-ministrul Iranului; Franklin Delano Roosevelt, președintele Statelor Unite; și Seán T. O’Kelly, președintele Irlandei. În 1889, anul în care s-a născut Hitler, pe cer trecea Cometa Barnard 2. În decembrie 1927, când o cometă era vizibilă pe cer, s-a născut Bhumibol Adulyadej, respectatul rege al Thailandei. El este monarhul cel mai longeviv din istoria thailandeză.

Pe lângă hărțile natale, putem obține informații studiind și influența unei comete în tranzit și relația acesteia cu astrograma noastră natală. Dacă cometele tranzitorii trec printr-o regiune din zodiac și există o planetă în acea zonă în harta natală, incidente șocante și bruște, precum și posibile noi atitudini și gânduri ar apărea în acel aspect al vieții.

Am menționat deja relația dintre comete și Steve Jobs. În 1976, când a fost văzută Cometa West, trecând prin zodiac din Capricorn până la 14 grade de Pești, a trecut peste Venusul natal, Chiron, Mercur și Soare. În acea perioadă el și Steve Wozniak au creat primul computer Apple. În ianuarie și februarie 1986 Cometa Halley a trecut prin Vărsător la 14 grade (locația Mercurului natal al lui Jobs). Acesta a fost un moment critic în viața lui; a fost forțat să părăsească compania pe care a înființat-o – șocul și dezastrul i-au fost aduse de aceste comete. Cu toate acestea, i-au prilejuit o nouă cale: a înființat NeXt Computer și celebrul Pixar Animation Studios. NeXt Computer a fost cheia care l-a adus  înapoi în Apple Inc. mai târziu în viața sa. Mercurul său natal, care a fost afectat de cometă, este dispozitorul MC-ului său natal.

Un alt exemplu este Papa Francisc, ales în timp ce cometa Panstarrs era pe cer. În harta sa natală, el are Luna la 10 grade Vărsător și Venus (dispozitorul MC) la 7 grade Vărsător. Ambele sunt afectate de cometă. După inaugurare, el a lansat mai multe mesaje prietenoase comunității gay, cuvintele sale fiind văzute ca o ușurare pentru homosexualii catolici.

Personal am câteva experiențe interesante legate de comete. Panstarrs a fost observat pe 12 februarie, cu o zi înainte de ziua mea. Era la începutul Vărsătorului, unde se află Venus natal. Viața mea amoroasă a suferit un șoc imens și o nouă relație imprevizibilă a început curând după aceea. În luna martie, pe măsură ce cometa trecea prin Pești unde se află Mercurul natal, am început să fiu atras de comete și am căutat oportunități să le observ și să citesc studiul efectelor lor în astrologie. Din păcate, sunt puține studii pe această temă. ”Întâmplător, un program de televiziune difuzat de BBC în această lună a povestit diferite interpretări ale cometelor. Cometele vin întotdeauna idei noi.

Perspectiva chinezească

După discuția despre punctele de vedere occidentale, aș dori să împărtășesc câteva gânduri legate de perspectiva chinezilor asupra cometelor. Chinezii le numesc „steaua mătură”, de obicei, asocindu-le cu ghinionul. Dar trebuie să ne amintim că măturile sunt pentru curățarea și îndepărtarea lucrurilor inutile, pentru a face loc altora noi. Am putea spune că acest lucru este inevitabil – sunt create noi șanse prin forțele distructive.

Chinezii au numit cometele „hui xin”. „Hui” este echivalent cu „înțelepciunea”. Interesant este că în limba chineză se spune – „purta sabia înțelepciunii pentru a tăia atașamentul”. Înțelepciunea este ca o sabie, iar cometele sunt în mod evident un simbol al unei săbii prețioase. Observând cee ace se petrece în viață în prajma apariției cometelor, putem concluziona că acestea implică de cele mai multe ori nașterea unei noi înțelepciuni. Ne arată ele, oare, unde ar trebui să ne manifestăm înțelepciunea? Sunt o șansă pentru noi să tăiem anumite legături și atașamente, astfel încât să putem lăsa lucruri noi să intre în viața noastră?

Concluzii

În mitologie, cometele sunt asociate durerii Electrei la  înfrângerea Troiei, dar indică și o mare schimbare, apariția unei noi civilizații legată de plecarea lui Eneas la Roma. În 1986, când cometa a trecut peste Mercurul natal al lui Steve Jobs, acesta a părăsit Apple Inc. și a înființat Pixar și NeXt Computer. Dacă reușiți să integrați aceste informații, poate veți păși pe urmele lui Eneas, părăsind propria Troie și construind  o nouă Romă.

Traducere după Comets in Astrology – Possible meanings of these celestial events – by Rod Chang


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.