Astroplan 2020 – astrologie practică

Săptămâna aceasta am ținut un atelier la Magic Natura, în Cluj, despre cum putem lucra cu energia astrelor într-un mod aplicat, astfel încât să fim pe val. Îmi stăruie de două zile în minte să și scriu pe tema aceasta, în completare la articolul cu Saturn de-acum doi ani deja.

Anul acesta a început cu energia Capricornului puternic evidențiată. Fiecare an începe cât suntem în Capricorn, dar nu orice an începe cu Jupiter, Saturn și Pluton în această zodie. Plus Soare și Mercur și Nodul Sud. Deci o exacerbare a energiei pământului și a capricornului. Un punct terminus în care un ciclu se încheie și altul începe.

Capricornul este zodia asociată construcțiilor durabile care necesită și mulți ani pentru edificare dar rezistă peste veacuri, pentru că un Capricorn gândește departe, peste veacuri și țelurile lui se ramifică la distanțe mari în timp și spațiu. Saturn, planeta care guvernează Capricornul, este asociat cu timpul și când lucrezi cu timpul, răbdarea devine unul din principiile de bază. De aceea un capricorn are răbdarea de a-și urmări scopul prin timp până îl duce la materializare (un alt atribut saturnian). În cel mai simplist mod putem numi asta ambiție. Perseverență, tenacitate, structură, reguli, ierarhie, materialism, responsabilitate, realism, muncă, efort grandios, rigiditate, răceală, încremenire, bătrânețe, întârziere, încăpățânare, etc. Toate sunt specifice energiei capricornului și e important să conștientizăm că cineva trebuie să și muncească să pună în practică, să construiască aici, pe pământ, durabil, fie că sunt sisteme economice, politice, sociale, fie clădiri monumentale.

Capricornul face pereche cu Racul, aflat de partea cealaltă a zodiacului și putem spune că formează o axă a siguranței. Ambii caută să-și asigure un nivel de securitate impenetrabil și în acest scop ridică ziduri, unii materiale, ceilalți emoționale. Racul construiește căminul și-și duce energia în sânul familiei, fortifiază zidurile casei și investește eforturi uriașe în a menține spațiul personal în confort și siguranță. Este foarte greu să penetrezi platoșa unui Rac, în spatele căruia își ține emoțiile și sentimentele foarte bine securizate. Capricornul face cam același lucru, însă se orientează înspre aspectul material al vieții. Ca și cum, dacă ar atinge acel nivel de bunăstare, acel job din vârful cel mai înalt al ierarhiei, acea casă din vârful dealului sau al muntelui, ar putea fi de neatins și în sfârșit ar putea să lase garda jos, să respire și să arate uriașa candoare și blândețe de care este capabil.

Racul este guvernat de Lună și Capricornul de Saturn. Saturn este octava superioară a Lunii, deci putem spune că în Capricorn este conținut Racul. Luna – emoția mișcă lucrurile, ea dă motivația și împinge spre înfăptuire, dintr-un dor interior ne apucăm să construim. Ceea ce căutăm cu toții este un spațiu al liniștii, al confortului în care să ne simțim în siguranță să ne exprimăm așa cum suntem, fără teama de a fi răniți, ironizați, disprețuiți. Este important, așadar, să înțelegem această motivație ce mână deopotrivă și Racul și Capricornul. Pentru că trăim acum vremuri în care avem de înțeles că ceea ce se construiește fără fond, fără sentiment, fără emoție, tot ceea ce a fost clădit doar pe ambiție, pe dorința de câștig, prin exploatare (a Mamei Pământ, a semenilor) și manipulare, se va prăbuși. Sufletul locuiește trupul și nu invers. Când Sufletul părăsește locuința, Moartea stăpânește.

Lucrăm aprofundat cu această temă încă de când axa nodurilor lunare s-a cuplat cu axa Rac-Capricorn, de mai bine de un an. Nodul Sud în Capricorn a dus poate la extremă nevoia de siguranță, mai ales materială și asta a făcut să trăim mai des pierderi, cum altfel decât materiale (accidente în care au murit animale exploatate fără milă, doar pentru resursele pe care le furnizează, incendiile, dezastrele naturale). Menirea acestor pierderi este să ne facă atenți, conștienți de modul în care ne raportăm la tot ceea ce ține de material, modul în care relaționăm cu energia pământului, cu resursele noastre. Nodul nord din Rac este energia ce se dorește accesată. De mai bine de un an, suntem puși în situații în care să înțelegem că oricât de frumoasă, de dichisită și luxoasă ar fi o casă, va deveni doar o ruină, plină de pânze de păianjen, de distrugere, dacă nu locuiesc în ea suflete, dacă nu se aud chiote de copii sau nu se simte căldura îmbrățișărilor, dacă nu se spun povești și nu se cântă cântece, dacă nu se șterg lacrimi și nu răsar zâmbete. Dust in the wind. La fel și dacă ne raportăm la Mama Pământ – în final vom constata că nu putem mânca și respira bani, faimă, putere. De fapt nu va mai avea cine să respire, după ce vom fi consumat tot.

Așa că, sentimentul meu este că, aceste lecții vor continua și anul acesta, într-o notă tot mai intensificată și într-un ritm mai abrupt. Pluton poate fi de asemenea asociat energiei lunare, feminine, însă în aspectul ei întunecat. Tot ceea ce manifestăm inconștient, fără să considerăm efectul acțiunilor noastre, fără să ne ocupăm de rezolvarea propriilor probleme, se transformă în experiențe din afara noastră pe care le trăim ca pe dezastre, ca pe sfârșitul lumii. Acesta este modul în care Pluton ne împinge spre alchimizarea acestor aspecte întunecate. Așa că acolo unde trăim situații din acestea de pierdere și durere, acolo e important să avem puterea să înțelegem sensul, să vedem dincolo de suferință și să transcendem pierderea. Am mai zis – vedeți filmul Maleficent 2. Veți înțelege în profunzime despre ce scriu aici.

Acum să vedem tabloul de ansamblu. Pluton, Saturn și Jupiter vor tropăi împreună prin Capricorn aproape tot anul, iar efectele acestui dans vor fi resimțite multă vreme de-acum încolo. Asta înseamnă că anul acesta avem de integrat într-o manieră armonioasă energia aceasta a capricornului. Așa că face mult sens să reevaluăm:

  • resursele materiale – cum lucrez cu acestea, folosesc cu sens ceea ce dețin sau fac risipă?
  • construcțiile din viața mea: casă, familie, carieră, etc. – pe ce baze sunt construite? Care sunt motivațiile mele? Pun suflet în viața mea? Sau fac totul din obligație, din datorie?
  • sistemele și ierarhiile: respect locul celorlalți în lume? Eu am un loc în lume? Am respect pentru normele sociale, respect legea? mă revolt atunci când simt că sunt încălcate reguli? Am curajul să schimb reguli, atunci când devin absurde sau le respect rigid și orbește? Sunt om sau mașină în sistem?

Putem să continuăm lista lucrând pe cuvintele cheie care descriu energia capricorniană. Ce este important de reținut este că Pluton va dinamita tot ceea ce este neautentic și ridicat fără suflet. Jupiter va aduce viziune pe termen lung, spiritul autenticității, al onestității, ne va ajuta să fim sinceri cu noi înșine și cu ceilalți și ne va ghida spre orizonturi luminoase, cu speranță de mai bine, iar Saturn va reconstrui, eliminând de asemenea neesențialul, va aduce determinarea de a construi o nouă lume. De aceea zic că e important să ne uităm departe în timp și să fim conștienți că ceea ce începem să sădim acum va rodi poate peste jumătate de veac. Și să nu ne temem și să nu disperăm, chiar dacă ni se pare că în jurul nostru e doar distrugere. Totul are sens. Uneori trebuie să dispară orice urmă din trecut pentru ca pământul să fie complet vindecat și să rodească din nou. Toamna se ard miriștile și primăvara rodesc iar.

Și Pluton, oricât de distrugătoare pare energia lui, ne asigură cumva, din inimioara lui, că totul va fi bine. Nu mi se mai pare deloc acum o întâmplare că nu foarte demult în timp au apărut imagini noi și clare ale acestei planete mici dar potente – e ca și cum ne-ar fi transmis un mesaj: ”fiți atenți că urmează să lucrați cu mine!”

Ce mi se pare foarte interesant acum este că în 2015 când au apărut aceste noi imagini Saturn era în tranzit prin Scorpion (guvernat de Pluton). Acum această tripletă a greilor în tranzit prin Capricorn activează toate sectoarele de viață de la Scorpion la Pești, ca și cum, încă din 2015 am fi primit preaviz. Pluton este guvernatorul modern al Scorpionului, alături de Marte, Jupiter guvernează Săgetătorul și Peștii (+Neptun) iar Saturn guvernează Capricornul și Vărsătorul (+Uranus). Așadar acolo unde în harta natală avem cele cinci zodii, vom trăi experiențe influențate de cele trei planete.

Partea practică implică să vedem care sunt sectoarele de viață cuprinse între Scorpion și Pești și, în mod specific, în ce casă avem Capricornul. Pentru asta este important să ne știm ascendentul. Cine nu-l știe poate da o căutare google ”calculează ascendent”. Sau îmi poate scrie.

Urmărim apoi să vedem în ce casă este Capricornul și care sunt celelalte sectoare de viață cuprinse între Scorpion și Pești, care vor primi de asemenea influențe. În funcție de asta, se pot vizualiza apoi obiective, țeluri pentru 2020 și se poate dirija energie în mod conștient în domeniile de viață respective. Așa putem fi pe val, pentru că lucrăm în ton cu energia momentului.

Să vedem cum.

AscendentCasa aflată în CapricornCelelalte sectoare influențate
BerbecCasa X- carieră, viață socio-profesională. De evaluat și regândit statutul, ce înseamnă cariera pentru mine, cum mă raportez la viața mea socială și profesională – mă împlinește? Sau fac compromisuri. Care este relația cu șefii, dar cu rolul de lider. Îmi asum un rol de conducere sau fug de responsabilitate. De vizualizat unde mă văd peste 10-20-30 de ani legat de acest sector.  Cum îmi pot organiza acest an ca să ajung acolo? Îmi pot propune să ies din joburi în care stau doar de frică sau din interes și să am curajul să mă avânt. Care este visul meu cel mai înalt legat de carieră? Unde vreau să ajung cel mai sus? Ce intenții îmi pot seta acum care să mă ducă într-acolo?Casele 8,9,11,12
TaurCasa IX: Spiritualitate, filosofie de viață, călătorii, studii superioare. De evaluat și regândit sistemul de valori și convingeri după care mă ghidez. Pot alege să lucrez cu cineva mai bun ca mine care mă poate ghida. Sunt dispus/ă să-mi lărgesc orizonturile, să mă deschid mai mult spre călătoria numită viață? Care va fi filosofia mea de viață peste 10-20-30 de ani. Sunt mulțumit/ă de ceea ce vizualizez sau am nevoie să prelucrez mai mult prezentul? Care este relația mea cu divinitatea, îmi ascult intuiția. Pot lucra anul acesta cu a asculta mai mult ghidarea interioară, a visa mai mult, a-mi prelucra convingerile pentru a mă elibera de cele care nu-mi mai sunt de folos. Poate chiar îndrăznesc să-mi asum un rol de ghid, profesor, mentor dacă visez să fac asta de mai mult timp.Casele 7,8,10,11    
GemeniCasa VIII: Transformare, regenerare, resetare, relația cu banii celuilalt, taxe, moșteniri. Aici lucrez deja de ceva vreme cu ideea de a-mi da valoare în raport cu celălalt dar și de a valoriza corect munca celuilalt. Am de evaluat modul în care lucrez cu resursele în raport cu celălalt – îmi plătesc taxele la timp, respect regulile? Sunt cinstit sau manipulez, trișez, fur? Tot aici lucrez și cu teama de moarte și de pierdere, cu angoase de tot felul și e nevoie să explorez, să am curajul și puterea de a mă deschide înspre a le vedea și valoriza. Teama de moarte mă poate impinge să trăiesc cu sens și să prețuiesc fiecare clipă. Îmi pot propune să lucrez cu un terapeut pentru a procesa fricile.Casele 6,7,9,10
RacCasa VII: parteneriate, relații pe termen lung, contracte. Se poate ca deja să fi suferit pierderi aici în ultimul an. De văzut ce m-au învățat aceste pierderi. De evaluat cum mă raportez la viața relațională, care sunt nevoile mele în parteneriate și cum le exprim, cum mă comport în relație cu ceilalți. Mă respect, respect? Sunt cinstit/ă? Dacă vreau să mă căsătoresc să consider foarte bine motivația – dacă o fac din interes, atunci îmi asum și consecințele. Poate îmi propun acum să manifest autenticitate în relații, să mă las descoperit/ă așa cum sunt. Cum, unde mă văd peste 10-20-30 de ani în acest plan? Sunt alături de omul iubit, am o relație vie, conștientă, autentică? Ce pot face azi, anul acesta ca să ajung acolo?Casele 5,6,8,9
LeuCasa VI: muncă, sănătate, rutine. Aici mă gândesc la relația mea cu munca, cum mă simt în mediul în care lucrez, cât de disciplinat/ă, asumat/ă sunt în legătură cu munca. Dacă sunt workaholic, e posibil să mi se ceară să acord mai multă atenție sănătății pentru că se prea poate ca în ultimul an să mă fi îmbolnăvit mai des. De gândit și găsit o cale de a echilibra raportul muncă/odihnă prin a cultiva rutine și obiceiuri sănătoase. Îmi pot propune și să țin un detox, să-mi purific periodic organismul și poate să scap de fumat și alte vicii. Îmi pot propune și să mă dedic mai mult semenilor mei, să găsesc acea activitate cu semnificație, prin care să contribui, să am sens.Casele 4,5,7,8
FecioarăCasa V: copii, creativitate, pasiuni, hobby-uri, îndrăgosteli și alte bucurii. Dacă nu am un hobby, o pasiune apropiată inimii mele, musai să-mi găsesc anul acesta. Să dansez, să cânt, să mă joc, să pictez, să scriu, să-mi explorez creativitatea până se face bucurie în inima mea. Chiar dacă îmi vine greu și mi se pare că nu am nici un talent. Asta e tema mea: să-mi aflu talentele, să le exprim și chiar să le valorific. Poate să investesc timp în lucrul cu copiii ca să mă inspire. Pe termen lung să vizualizez cum aș putea face să câștig bani făcând ceva ce-mi aduce bucurie? Poate că îmi propun acum să încep o muncă de educator sau să performez ca artist. Dacă am copii, atunci poate că anul acesta e important să investesc mai mult efort în relația cu aceștia – ei vor fi obiectivele mele realizate peste 20-30-40 de ani, și e nevoie să consider cu toată dedicarea această responsabilitate.Casele 3,4,6,7
BalanțăCasa IV: Locuință, cămin, familie. Nevoia de a mă responsabiliza în legătură cu familia, determinarea de a-mi găsi un cuib al meu, chiar dacă asta presupune o ruptură brutală de familia în care am crescut. Poate mă confrunt cu teama că în lumea în care trăiesc, nu voi reuși să am o casă a mea, o familie, un cămin, Poate trăiesc un sentiment de însingurare care mă impinge spre a învăța valoarea singurătății și a conștientiza mai profund ce fel de cămin îmi doresc să construiesc. Dacă am o familie, poate că în ultimii doi ani s-au întețit responsabilitățile legate de aceasta și mă simt obosit/ă. Tot ce am de făcut este să vizualizez ce îmi doresc, cum vreau să fie lucrurile, să eliberez ce nu funcționează și să mă disciplinez în legătură cu restul. Poate să învăț că cer ajutorul. Poate să renunț la control. Cum aș vrea să arate casa mea, relațiile mele de familie peste ani? Dacă mă uit peste ani, pot vedea și că responsabilitățile mele de acum se vor diminua cu timpul, când copiii vor pleca de-acasă și voi avea suficient timp și pentru altele. Prioritizare, organizare, disciplină, împărțirea sarcinilor pot fi teme de abordat anul acesta.Casele 2,3,5,6
ScorpionCasa III: frați/surori, rude apropiate, comunicare, circulație, cursuri de scurtă durată, înscrisuri, drumuri. Dacă mi-am făcut o datorie din a avea grijă de frații mei, poate că acum e timpul să-I las să zboare singuri. Dacă mă zbat în relațiile cu aceștia, poate că am nevoie de o nouă perspectivă și pentru asta terbuie să iau distanță. Sau poate pur și simplu îi pot doar iubi și lăsa să fie. Dacă mă gândesc la viitor pe termen lung, poate capăt mai multă motivație să mă instruiesc și caut acele cursuri, informații necesare evoluției mele.Casele 1,2,4,5
SăgetătorCasa II: resursele personale, banii câștigați din muncă proprie. Aici deja lucrez de mai mult timp cu ideea de valorizare de sine. Învăț să mă prețuiesc, să-mi cresc valoarea. Dacă sufăr pierderi materiale, am de înțeles că e important să mă eliberez de atașamentul de bani, să învăț că abundența este infinită și accesibilă tuturor, dar că o pot accesa în măsura în care mă relaxez și am încredere. Totodată îmi asum responsabilitatea în legătruă cu propriile finanțe, învăț să-mi respect și să gestionez efficient banii și bunurile, practice recunoștința în legătură cu tot cee ace am. Mă uit la ce am și nu la ce-mi lipsește. Anul acesta îmi pot propune să mă îmbogățesc, vizualizând un viitor strălucit în care din bogăția mea voi contribui la binele semenilor.Casele 12, 1,3,4
CapricornCasa I: a eului și personalității, a aspectului fizic. Ascendentul dă tonul, așa că aici trăiesc un amplu process de restructurare a prorpiei personalități. Lucrez pe multiple nivele, descopăr aspecte care au nevoie de renovare, mă mobilizez să lucrez la Eu S.R.L. – îmi dedic timp și am răbdare. Roma nu a fost construită într-o zi. Sunt o opera de artă în procesul creației. Îmi pot propune anul acesta să lucrez cu corpul fizic, să-mi institui noi obiceiuri legate de aspectul fizic, să dedic mai mult timp dezvoltării personale. Cine vreau să fiu peste 30 de ani de-acum încolo? Ce fac anul acesta ca să ajung acolo?Casele 11,12,2,3
VărsătorCasa XII: a izolării, interiorizării profunde, suferințe, boală, secrete. Poate că în ultimul an am lucrat mult cu mine, izolat/ă de lume, am învățat să-mi găsesc liniștea prin a mă retrage din lume. Sau am fost forțat/ă spre însingurare, ținut/ă departe de lume prin unele afecțiuni fizice care au apărut și care m-au făcut să regândesc modul în care văd viața, să schimb prioritățile. Suferința, dezamăgirile trăite mă pot determina să mă apropii mai mult de Dumnezeu și meditația și rugăciunea îmi pot fi de mare ajutor. Poate că e un timp bun să explorez în adâncimile interioare să văd în ce fel mă autosabotez, să-mi văd ”dușmanii” ascunși în interior – egoul, convingerile limitative, mândria, etc.Casele 10,11,1,2
PeștiCasa XI: Prieteni, grupuri sociale, libertate, speranțe de viitor, voluntariat. Mă tem de viitor, mă tem să visez măreț, mi-a slăbit încrederea că visele mele se vor împlini. Atunci mă ridic deasupra și privesc de la distanță, departe în timp și înțeleg că unele visuri au nevoie de mai mult timp, de disciplină, de muncă susținută, și uneori doar e nevoie să mut termenul și nu să renunț la un vis. Pesimismul poate fi o piedică cu care am de lucrat aici. În relația cu prietenii, e important să văd cum mă poziționez – îi respect, îi onorez, îi valorizez? Sunt relații în care stau din interes? Prieteniile se cer reevaluate și se impune mai multă conștientizare și asumare. Poate că anul acest lucrez mai mult cu ideea de libertate și învăț să am mai mult curaj să-mi întind aripile să zbor sus. Dacă mă gândesc de ceva vreme să fac o muncă de voluntariat, să-mi aduc cumva contribuția în comunitate/societate, poate că încep acum și într-o zi voi conduce o organizație.Casele 9, 10, 12, 1

Apoi, o dată stabilit domeniul în care avem de lucru, putem să ne setăm intenții clare, obiective, țeluri – cum vrem să le denumim și să ne gândim la o serie de acțiuni care pot fi inițiate pentru a le aduce în planul realității fizice. Pentru că energia Capricornului doar așa poate fi onorată pe deplin, prin materializare, prin construcții conștiente în care punem suflet și rodim frumos.

Vă las pentru asta cel mai simplu instrument și îl puteți elabora cât vreți sau vă puteți crea singuri un plan de acțiune după cum vă place și face sens pentru voi.

Mai rămâne să vă treceți acțiunile în agendă și să vă apucați de treabă. Sau să ajustați planurile deja făcute astfel încât să rezoneze cu energiile planetare.

Aceasta este o privire de ansamblu ce poate fi personalizată în funcție de harta natală a fiecărei persoane. Dacă vreți să explorăm mai în profunzime, scrieți-mi și facem o programare.

Să fie de folos și să fim rodnici anul acesta și peste 30 de-acum încolo!


Un gând despre “Astroplan 2020 – astrologie practică

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.