Săptămâna aceasta, povestind cu Dna învăţătoare a fiului meu, s-a născut o idee legată de copii, zodiile lor şi cum e bine să ne comportăm cu ei, astfel încât să răspundem cât mai bine nevoilor lor în funcţie de zodia în care s-au născut. La şcoala Waldorf se ţine cont de temperamente în abordarea cât mai personalizată a fiecărui copil în parte şi m-am gândit că acestea se pot suprapune cu uşurinţă peste cele patru elemente în care se încadrează cele 12 zodii: apa, aerul, focul şi pământul – fiecare cu trăsăturile şi nevoile sale.
Pe mine m-a ajutat foarte mult astrologia să-mi cunosc mai bine copiii şi să relaţionez cu ei mai armonios. Mi-a fost de mare ajutor să aflu că fetiţa mea trebuie să fie mereu hrănită, înainte de a cere ceva de la ea, taur fiind, nu o pot convinge de nimic atât timp cât e cu burtica goală. Iar cu băiatul meu mi-a fost de mare ajutor să lucrăm cu emoţiile, să le denumim, să le scoatem la suprafaţă, el fiind scorpion şi având tendinţa mai degrabă de a-şi interioriza trăirile, ceea ce îngreuna mult relaţia noastră.
Într-o colectivitate cum sunt grupele de grădiniţă sau clasele de şcoală, îi putem grupa cel mai uşor pe copii după element şi apoi îi putem aborda într-un mod mai personalizat şi în funcţie de zodia lor.

Aşadar, cel mai uşor se evidenţiază cei născuţi în zodii de Foc – Berbec, Leu, Săgetător – unii remarcându-se pentru iniţiativă şi curaj, alţii pentru tendinţa de a prelua conducerea şi ceilalţi pentru spiritul aventurier, optimism şi veselie dar şi pentru patima cu care-şi susţin punctele de vedere. Cu toţii sunt activi, energici, buni sportivi, nu pot sta locului şi au nevoie să-şi consume într-un fel sau altul energia. Sunt foarte creativi, au mereu idei şi iniţiative, vor să se implice primii în activităţi, iar în grup au tendinţa de a vrea să fie şefii, conducătorii. Să le inhibăm iniţiativa şi creativitatea poate fi cea mai mare greşeală pe care o putem face. Ei sunt cei pe care-i putem „folosi” ca motoare pentru activarea întregului grup. Entuziasmul lor îi poate motiva şi pe ceilalţi copii şi atunci e bine să fie primii implicaţi în activităţi şi oarecum responsabilizaţi ca lideri, fără însă a rupe echilibrul şi coeziunea de grup.
Copiii născuţi în zodii de Aer – Gemeni, Balanţă, Vărsător – sunt vorbăreţii, curioşii şi prietenii tuturor. Pentru ei este important să relaţioneze, să facă schimb de informaţii şi de idei. Unii sunt foarte curioşi şi vor să ştie de toate, din toate domeniile, alţii sunt mai interesaţi de relaţiile cu colegii şi ceilalţi sunt cei care pot veni cu tot felul de idei trăsnite sau sunt preocupaţi de invenţii, gadgeturi şi unelte nemaivăzute. Punctul comun este faptul că e greu să-i închidem în colivie – au nevoie de spaţiu, de libertate, de aer. Într-un grup, pot fi reperaţi după tirul de întrebări pe minut, fiind foarte curioşi să afle „de ce?” şi „cum?” sau după uşurinţa cu care iniţiază o conversaţie sau povestesc cine ştie ce eveniment la care au participat. E important ca acestor copii să le răspundem la întrebări, să le satisfacem setea de cunoaştere şi să nu le inhibăm curiozitatea, pentru că din astfel de minţi se pot naşte idei geniale care pot schimba faţa lumii în care trăim. Sunt copiii pe care îi putem stimula mai mult intelectual, dându-le de citit, de scris, de studiat, etc. De asemenea, sunt cei care pot fi liant de legătură între colegi, având darul de a se împrieteni cu uşurinţă.
Zodiile de Pământ – Taur, Fecioară şi Capricorn – sunt materialiştii, pragmaticii, cei care tac şi fac. Pot trece cu uşurinţă ca timizi şi retraşi, însă nevoia lor de siguranţă (materială şi emoţională) îi face să fie rezervaţi şi să aştepte ceva mai mult până să se arate aşa cum sunt. Fiind legaţi de pământ, le plac lucrurile materiale, astfel că îi putem vedea lucrând cu entuziasm la lucru manual sau la activităţile meşteşugăreşti – modelaj în lut, tâmplărie, ateliere de gătit, jocurile de construcţie, etc. Le place să-şi folosească mâinile, să simtă, să atingă, de aceea e important pentru ei să fie mângâiaţi – este unul dintre limbajele lor de iubire. Mâncarea este foarte importantă pentru ei, deşi cei mai mulţi nu conştientizează asta, fiind prea mici. Dar dacă un copil de pământ plânge şi face istericale, daţi-i ceva de mâncare şi vedeţi cum se schimbă situaţia. Le plac lucrurile clare, simple, sunt ordonaţi şi răbdători şi au nevoie să li se indice clar ce au de făcut. Sunt foarte muncitori şi pot fi implicaţi cu succes în activităţile de rutină ale grupului – servirea mesei, strângerea jucăriilor, curăţenia clasei, etc. Fiind statornici şi hotărâţi, pot deveni şi foarte încăpăţânaţi şi greu de influenţat şi uneori nu ne rămâne decât să ne adaptăm după ei. Au nevoie de multă afecţiune şi de multă atenţie, de aceea pot fi destul de solicitanţi uneori. Ieşirea în natură le este extrem de benefică.
Copiii Apă – Rac, Scorpion şi Peşti – sunt cei care operează cu sentimente şi emoţii, cei care mai mult simt, intuiesc decât spun şi fac. Unii pot fi vorbăreţi, dar de cele mai multe ori sunt interiorizaţi şi pare că evadează în alte lumi, fiind adesea distraşi şi neatenţi. Sunt foarte simţitori şi de aceea pot fi uşor afectaţi de stările de spirit ale celorlalţi – un mediu agresiv, tensionat îi poate afecta foarte mult, chiar dacă nu ei sunt ţinta agresivităţii. În acelaşi timp sunt destul de adaptabili şi îşi pot găsi modalităţi de a gestiona situaţiile critice. Pe de altă parte, fiind uşor influenţabili, pot fi „corupţi” cu uşurinţă şi astfel pot alege să intre în cercul năzdrăvanilor şi poznaşilor dintr-o clasă. Sunt însă copii extrem de sensibili, care au nevoie de multă afecţiune şi de apreciere, recunoaştere. Au nevoie să fie văzuţi, înţeleşi şi responsabilizaţi. Au o imaginaţie foarte bogată şi le plac mult poveştile. Activităţile artistice sunt cele prin care îşi pot manifesta imaginaţia: pictat, desenat, piese de teatru. Este bine să nu respingem ideile lor, chiar dacă unele par complet absurde; e bine să-i încurajăm să creeze poveşti cu ele sau să le adauge şi un aspect practic.
Pornind de la astfel de aspecte generale, se poate adapta modul de abordare a copiilor dintr-o colectivitate astfel încât să fie mai aproape de nevoile lor şi astfel să se simtă validaţi şi acceptaţi aşa cum sunt. Trebuie să ţinem cont însă şi de faptul că fiecare copil este unic şi este de importanţă majoră să fie preţuit ca atare şi să încercăm să uniformizăm cu forţa poate duce la crearea a tot felul de blocaje psiho-emoţionale sau răzvrătiri din partea copiilor. Pentru educator, cred că cea mai mare provocare este aceea de a crea coeziunea de grup şi de a respecta în acelaşi timp fiecare personalitate în parte. Dar observând tipologiile şi înclinaţiile copiilor în funcţie de temperament sau, de ce nu, chiar de zodie, poate apoi cu mai multă uşurinţă să-i orienteze spre acele activităţi care se potrivesc mai bine cu nevoile lor. De asemenea, e important să avem încredere şi în modul lor natural de a se asocia, de a închega relaţii, de a se adapta la context. Nu întotdeauna, noi adulţii avem toate soluţiile. Uneori tot ce avem de făcut este să le dăm spaţiu şi să-i lăsăm să fie.
Sper ca informaţiile de mai sus să vă fie la fel de utile pe cât mi-au fost mie. Eu am reuşit să-mi armonizez şi mai mult relaţia cu copiii de când studiez astrologia. Am reuşit să-mi explic multe din comportamentele copiilor şi am învăţat să-i accept cu toate nuanţele lor. Mai mult mi-am creat mecanisme prin care să vin în întâmpinarea nevoilor lor şi da, recunosc, uneori îi mai şi manipulez, că, deh, ştiu scurtăturile.
Dincolo de toate acestea, cred că cel mai important lucru de făcut în relaţia cu copiii noştri este să-i iubim şi să-i acceptăm necondiţionat, deşi ne provoacă neîncetat şi ne pun mereu răbdarea la încercare. O fac tocmai pentru a se convinge că sunt iubiţi indiferent de situaţie.
Să vă fie cu folos!